Principală  —  IMPORTANTE   —   Mai mulți agricultori au fost…

Mai mulți agricultori au fost păgubiți cu aproape 14 milioane de lei. Două persoane care se prezentau drept cumpărători de cereale, condamnate la 12 și 8 ani de închisoare

Sursa foto: Profimedia Images

Urmare a unui dosar trimis în judecată de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), două persoane care se prezentau ca și cumpărători de cereale au fost condamnați la 12 și 8 ani de închisoare, după ce nu au plătit pentru acestea aproape 14.000.000 de lei, în mai-octombrie 2018.

Potrivit sentinței de 268 file pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, păgubiții sunt peste 50 de persoane din R. Moldova. Conform PCCOCS, fiecare din ei a fost păgubit cu zeci și sute de mii de lei, iar unii și peste 1.800.000 de lei, după ce le vânduseră semințe de floarea-soarelui, porumb și orz fără însă ca să-și primească toții banii sau deloc.

„La trimiterea celor doi în judecată, în mai 2019, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au indicat în dosar faptul că aceștia au acționat din numele a trei companii. Liderul schemei are vârsta de 34 de ani și este originar din Comrat, iar anterior și-a ispășit pedeapsa pentru tâlhărie. Al doilea are vârsta de 31 de ani și este originar din Râșcani.

Păgubiții și-au cerut datoriile formate de cei doi responsabili de schema de escrocherie, iar instanța de judecată le-a admis cererile. În majoritatea cazurilor, aceștia cumpărau o anumită cantitate – 1-2 mașini de cereale, uneori – după care următoarea tranșă nu o achitau. Într-un alt caz, cu peste 90.000 de kg de cereale, aceștia au amânat achitarea din prima, negociind în baza promisiunilor. Deși nu erau semnate contractele pe care le prezentau, șoferii camioanelor din partea celor doi, aveau ca scop doar să creeze o aparență de legalitate”, se spune într-un comunicat al PCCOCS.

La solicitarea procurorilor, a fost menținut sechestrul asupra bunurilor condamnaților și ale companiilor pe care le-au folosit în scop infracțional, la prețul total de peste 5.000.000 de lei, în vederea confiscării.

Procurorii PCCOCS l-au trimis pe banca acuzaților pe liderul schemei și în cadrul altor dosare penale cu scenarii similare.