Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   MAI despre abuzurile poliției în…

MAI despre abuzurile poliției în adresa unioniștilor: Au somat în conformitate cu prevederile legale

La o zi după ce mai mulți unioniști au fost puși la pământ de către forțele de ordine ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) precizează într-un comunicat că, mascații au somat manifestanții să deblocheze traseul în conformitatea cu prevederile legale, după ce ei au îngrădit dreptul la libera deplasare a altor cetățeni. 

„Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA), s-a autosesizat și a inițiat o anchetă privind acțiunile angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne, pentru examinarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a tuturor circumstanțelor, precum și stabilirea cauzelor și condițiilor care au condus la incidentele care au avut loc în timpul manifestației de la 1 septembrie 2018.

Astfel, prealabil a fost stabilit că, protestatarii au blocat un drum public, care constituie o acţiune ilegal, prin care a fost îngrădit dreptul la libera deplasare a altor cetățeni.

În conformitate cu prevederilor legale, forţele de ordine au somat manifestanții  să deblocheze traseul, iar după refuzul categoric de a se conforma, au evacuat silit persoanele de pe partea carosabilă pe acostament.

Totodată, menţionăm că în conformitate cu prevederile articolului 19 al Constituţiei Republicii Moldova, cetăţenii străini au aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca şi cetăţenii Republicii Moldova, cu excepţiile stabilite de lege” se anunță în comunicat.

Ieri, 1 septembrie, participanţii Marşului Centenar s-au întâlnit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. Ei au străbătut pe jos un traseu cu o lungime de 1 300 de km, împărțit în 11 etape, a câte 300 de orașe și sate din România și R. Moldova.

La scurt timp, s-a anunțat că trei autocare tricolore, simbol al Marșului Centenar, aduse pentru o expoziției în PMAN, au fost reținute de poliție. Iar mai mulți unioniști care au mers la intrarea de la Vatra, la o distanță de circa 30 km de Chișinău, în întâmpinarea autocarelor, au fost puși la pământ de către reprezentanții forțelor de ordine a Ministerului Afacerilor Interne.

În cele din urmă, poliția a anunțat că au fost mai multe sunete la nr. 112, în care au fost anunțați că în autocare ar fi obiecte periculoase, motiv pentru care le-au blocat. În urma perchizițiilor, nu fost depistate obiecte interzise sau explozibile, iar autobuzele au fost eliberate unioniștilor pentru a se întoarce în România. 

Citiți și:

LIVE/ Manifestanții Marșului Centenar au ajuns în PMAN. Scena a fost demontată

Autocarele tricolore au fost duse din sectorul Buiucani al capitalei, la 30 km distanță de Chișinău

Constantin Codreanu din PMAN: „Orice ajutor financiar din România pentru R. Moldova trebuie sistat”