Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații Aurelia Cazacliu și Andrian…

Magistrații Aurelia Cazacliu și Andrian Ciobanu, candidați la funcția de judecător al CSJ, audiați de Comisia Vetting privind conflicte de interese și averi nedeclarate

Colaj ZdG

Aurelia Cazacliu, judecătoare la Judecătoria Chișinău, și Andrian Ciobanu, judecător la Curtea de Apel Bălți, sunt evaluați de Comisia Vetting în calitate de candidați la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) și au fost invitați luni, 15 ianuarie, la interviul public ca să clarifice unele aspecte legate de integritatea lor financiară și etică.

În cazul candidatei la CSJ, Aurelia Cazacliu, dubiile examinate de membrii Comisiei în cadrul audierii s-au referit la două aspecte de integritate etică:

  • un potențial conflict de interese/incompatibilitate cu funcția de judecătoare pe care o deține aceasta;
  • circumstanțele nedepunerii declarației de avere pentru anul 2019.

Candidatul la CSJ, Andrian Ciobanu, a fost întrebat de Comisie despre un aspect de integritate financiară și două aspecte de etică:

  • diferența dintre venituri și cheltuieli în perioada 2011-2022, care depășește cumulativ 20 de salarii medii pe economie (cuantum stabilit de Guvern pentru anul 2023, când a fost inițiată evaluarea subiectului);
  • un posibil conflict de interese cu doi avocați;
  • activitatea de jocuri de noroc.

„La finalul fiecărei audieri, subiecții au avut oportunitatea să facă câte o declarație, dacă au considerat necesar. Interviurile, desfășurate în limba română, cu interpretare consecutivă în limba engleză, au fost înregistrate prin mijloace audio și video, iar înregistrările vor fi publicate pe pagina web a Comisiei Vetting www.vettingmd.eu în termen de 3 zile”, notează Comisia într-un comunicat de presă emis.

După audieri, Comisia urmează să întocmească rapoarte cu privire la cei doi candidați, care vor conține faptele relevante, motivele și propunerea de promovare sau nepromovare a evaluării. Rapoartele vor fi expediate Consiliului Superior al Magistraturii pentru emiterea unei hotărâri motivate pe fiecare candidat în parte.

În săptămâna 15 – 19 ianuarie 2024, Comisia Vetting va desfășura noi audieri publice în contextul evaluării judecătorilor CSJ și candidaților la funcția de judecător CSJ. Opt candidați și o judecătoare CSJ în funcție sunt audiați în temeiul prevederilor Legii 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și Regulamanetului de organizare și funcționare al Comisiei.

Calendarul interviurilor

Luni, 15 ianuarie

  • ora 10:00 – Aurelia Cazacliu (candidată CSJ)
  • ora 14:00 – Andrian Ciobanu (candidat CSJ)

Marți, 16 ianuarie

  • ora 09:00 – Ion Buruiană (candidat CSJ)
  • ora 14:00 – Aliona Ciocanu (candidată CSJ)

Miercuri, 17 ianuarie

  • ora 09:00 – Irina Iacub (candidată CSJ)
  • ora 14:00 – Ion Tețcu (candidat CSJ)

Joi, 18 ianuarie

  • ora 09:00 – Mihail Lvovschi (candidat CSJ)
  • ora 14:00 – Svetlana Balmuș (candidată CSJ)

Vineri, 19 ianuarie

  • ora 09:00 – Mariana Ursachi (Pitic) (judecătoare CSJ în funcție)

Comisia Vetting a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că a finalizat evaluarea în privința a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), procurorul Sergiu Brigai, judecătoarea Curții Constituționale (CC) Viorica Puica și judecătoare în funcție la CSJ Aliona Miron. Astfel, Comisia propune Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca cei trei subiecți să promoveze evaluarea externă.