Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Cărăușii” lui Șor au…

VIDEO „Cărăușii” lui Șor au încercat să aducă de la Moscova peste 20 de milioane de lei

Inspectoratul General al Poliției susține un briefing de presă cu tema „Schema finanțării ilegale a unor partide politice din surse tenebre, cu introducerea mijloacelor financiare în țară prin contrabandă, în interesul unui grup criminal”.

Detalii despre schemă vor oferi șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, șeful adjunct al Departamentului Venituri și Control Vamal, Viorel Doagă, și procurorul- șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună.

UPDATE Potrivit procurorului- șef interimar al PCCOCS, autoritățile au inițiat o cauză penală după ce Serviciul Vamal a fost sesizat că mai multe persoane care se întorceau din Federația Rusă, unde au participat la evenimentul de creare a blocului „Victorie”, de către partide afiliate grupului Șor, intenționau să introducă în țară surse de bani mai mari decât 16 mii de unități convenționale.

Astfel, în noaptea de 22 spre 23 aprilie au fost efectuate în jur de 150 de percheziții, în urma cărora au fost depistate peste 62 de mii de ruble, 3.700 de euro și peste 1,1 milion de dolari. La fel, au fost ridicate 128 de telefoane mobile.

Potrivit șefului Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, suma totală depistată, conform cursului valutar, depășește 20,4 de milioane de lei.

Cei care au încercat să introducă în țară acești bani erau remunerați cu sume de la 300 la 500 de dolari, spun reprezentanții poliției.

„O parte din persoanele vizate, care au avut rolul de cărăuș în acest proces, au comunicat și au conlucrat cu persoanele instituțiilor de drept”, a spus Cernăuțeanu.

Conform datelor prezentate în cadrul briefingului, nicio persoană nu a fost reținută.

Mai mulți cetățeni care se întorceau de la Moscova, după ce duminică au participat la evenimentul de crearea a Blocului „Victorie, de către partide afiliate grupului Șor, au fost documentați suplimentar de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal. Asta după ce aceștia au opus rezistență și au încercat agresiv să eludeze verificarea bagajelor, conform Poliției de Frontieră.

Luni seara, liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a postat pe o rețea de socilaizare imagini video de la Aeroportul Internațional Chișinău, cu precizarea că „participanții la congresul partidului de opoziție sunt ținuți într-o încăpere sufocantă” și că „de mai bine de trei ore nu li s-a permis să plece acasă“.

Poliția de Frontieră a venit cu o reacție în care se arată că în seara zilei de 22 aprilie, la Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră.