Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM: Mihail Lvovschi…

LIVE Ședința CSM: Mihail Lvovschi nu mai poate aspira la funcția de judecător la CSJ

Captură foto: csm.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit miercuri, 14 martie, în ședință extraordinară. Potrivit agendei, membrii CSM au examina raportul de nepromovare a evaluării externe de către candidatul la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Mihail Lvovschi. A fost amânată examinarea subiectelor în care erau vizați magistrații Svetlana Tizu și Eugen Popovic.

UPDATE 12:00 Cu nouă voturi pro, membrii CSM au amânat examinarea judecătorilor Svetlana Tizu și Eugen Popovici, aferente punctelor doi și trei din agendă, numite:

  • Unele chestiuni privind eliberarea din funcție a judecătorului Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău în legătură cu respingerea cererii de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
  • Unele chestiuni privind eliberarea din funcție a judecătorului Eugen Popovici de la Judecătoria Orhei în legătură cu respingerea cererii de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă”.

UPDATE 11:48 Plenul CSM a hotărât să accepte raportul de nepromovare a evaluării externe al Comisiei Vetting în privința candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Mihail Lvovschi și a constatat nepromovarea acestuia.

Hotărârea și raportul vor fi comunicate și Uniunii Avocaților.

UPDATE 10:50 Plenul CSM s-a retrar în deliberare. Urmează să se expună prin vot în privința nepromovării evaluării externe de către candidatul la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Mihail Lvovschi.

UPDATE 9:25 În fața membrilor CSM s-a prezentat Mihail Lvovschi. Cu nouă voturi pro, CSM a decis să examineze subiectul în lipsa reprezentantului comisiei de evaluare.

Nu sunt de acord cu acest raport și sunt câteva puncte care nu îmi sunt clare. Aș fi vrut să adresez întrebări reprezentantului Comisiei Vetting”, a declarat candidatul la funcția de judecător la CSJ.

Potrivit CSM, dezacordul scris al candidatului în raport cu încheierea Comisiei Vetting a fost transmis în adresa Consiliului marți, 13 martie, la ora 21:00, deși Mihail Lvovschi ar fi primit raportul Comisiei de evaluare pe 1 martie.

Lvovschi a recunoscut că nu a contestat raportul de evaluare, deși, în ședința CSM a exprimat o serie de obiecții: „E o chestie care m-a afectat, dar nu-s persoana care să se adreseze în instanță de fiecare dat. Pot eu trece peste asta”.

Captură foto: csm.md