Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM. Șefa statului…

LIVE Ședința CSM. Șefa statului către membrii CSM: „Trebuie să vă asigurați ca sistemul judecătoresc să nu fie controlat de grupările criminale și partidele politice”

Foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc joi, 27 mai, în ședință. În cadrul întrevederii participă și președinta R. Moldova, Maia Sandu, care nu i-a anunțat pe magistrați despre vizita sa.

„Participarea mea în acest proces o consider foarte importantă. Sunt astăzi aici ca să vă informez că sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea R. Moldova. Nu este o noutate pentru nimeni că unii judecători iau decizii ilegale (…) Vreau să vorbim despre dosarele pierdute la CtEDO. Cele mai mari scheme de corupție din R. Moldova se realizează, din păcate, cu participarea unor judecători. Mă refer aici la cazul „Laundromat”. Întrebarea mea și a unor cetățeni este cine face ordine în sistem? Atacurile raider se realizează, la fel, cu participarea judecătorilor corupți. Cine plătește astăzi nota de plată a judecătorilor corupți?

Vreau să vă spun că prin anumite decizii ale judecătorilor sunt distruse domenii întregi și este pusă în pericol securitatea statului. Statul le spune cetățenilor că nu are bani pentru pensii și salarii mai mari, dar ulterior achită bani pentru cazurile pierdute la CtEDO (…) În cazul lui Șor se pare că procesul de judecată va dura încă o sută de ani, dacă nu se va schimba sistemul. Eu mă întreb dacă sistemul vrea cu adevărat oameni integri. Astăzi nu există un singur personaj în țară care să controleze întreg sistemul. Care este viziunea membrilor CSM pentru a opri dezmățul din sistemul judecătoresc? Eu sunt pentru independența justiției și vreau să ajungem acolo, dar independența justiției trebuie să meargă mână în mână cu responsabilitatea. Soluția pe care eu o văd este evaluarea externă”, a declarat președinta Maia Sandu.

Președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton, susține că justiția se înfăptuiește de către instanțele de judecată, dar nu de către CSM.

„Mesajul nu este adresat doar CSM-ului, ci întregului sistem judecătoresc. Justiția se înfăptuiește de către instanțele de judecată, nu de către Consiliul Superior al Magistraturii. Noi trebuie să respectăm hotărârile de judecată. Probabil că dacă ne-ați fi anunțat, ne-am fi pregătit, dar dvs. nu ne-ați anunțat”, a declarat Luiza Gafton.

„Trebuie să ne credeți că noi suntem limitați în unele atribuții. Marea majoritate a judecătorilor sunt persoane oneste, dar sunt și persoane mai puțin oneste. Vreau să vă asigur că CSM-ul întreprinde toate măsurile în acest sens. Dintr-o parte când te uiți într-adevăr o hotărâre de judecată pare dubioasă, însă, când intri în esență se vede altfel. Vă asigur că organul CSM este cointeresat de așa persoane care ne dau gol justiția”, a declarat membrul CSM Victor Micu.

„Mi-ar face o mare plăcere să pot să vă contrazic, dar cu regret nu pot. La început credeam că situația din sistemul judecătoresc este gravă, acum sunt sigură că este critică”, a declarat magistrata CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

„Eu nu înțeleg de ce ați promovat-o pe judecătoarea Tamara Chișca-Doneva la Curtea Supremă de Justiție, știind dosarele ei. Trebuie să vă asigurați ca sistemul judecătoresc să nu fie controlat de grupările criminale și partidele politice”, a declarat președinta Sandu.

O întâlnire între președinta R. Moldova, Maia Sandu, și membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) urma să aibă loc la 1 februarie la Președinție. Ședința a fost amânată în condițiile în care președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a informat Președinția că mai mulți membri ai CSM au fost confirmați cu COVID-19, iar majoritatea au contactat cu aceștia.

În iunie 2019, când Maia Sandu ocupa funcția de premier al R. Moldova, s-a prezentat la o ședință a CSM fără a anunța dinainte prezența sa. Atunci Sandu i-a acuzat pe membrii Consiliului că nu au reacţionat la mai multe decizii judiciare ilegale, cum ar fi cea de anulare vara trecută a alegerilor locale din Chişinău – câștigate de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.