Principală  —  IMPORTANTE   —   Sandu a chemat membrii CSM…

Sandu a chemat membrii CSM la discuții, dar ședința nu a avut loc. Stamate: „Întâlnirea nu era confidențială sau secretă”

O întâlnire între președinta R. Moldova, Maia Sandu, și membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) urma să aibă loc la 1 februarie la Președinție. Ședința a fost amânată în condițiile în care președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a informat Președinția că mai mulți membri ai CSM au fost confirmați cu COVID-19, iar majoritatea au contactat cu aceștia.

Cu toate acestea, Președinția nu a informat despre o eventuală întâlnire cu membrii CSM. Contactată de ZdG, Olesea Stamate, consiliera pe justiție a președintei Maia Sandu, ne-a comunicat că întâlnirea cu membrii CSM nu era planificată nicidecum ca fiind una confidențială sau secretă. În cazul în care întâlnirea avea să aibă loc, pe site-ul Președinției urma să fie publicat un comunicat de presă în acest sens, ne-a comunicat Stamate.

Secretearul general al Președinției, Andrei Spînu, a comunicat pentru ZdG că întâlnirea cu membrii CSM nu a fost ascunsă din moment ce Președinția a expediat o scrisoare oficială către conducerea CSM.

„Urma să fie o discuție pe componenta justiției, care este una din priorități în mandatul doamnei Președintă. Trebuie să luăm în calcul că în responsabilitatea acesteia mai este și semnarea decretelor de numire a judecătorilor. În acest sens urma să avem o primă discuție ca să vedem cum se va colabora între instituții. Noi suntem transparenți, iarnîn mod normal urma să anunțăm despre această întâlnire.

Dacă avea să aibă loc, urma să fie publicat și un comunicat în acest sens. Totul a fost transparent, scrisoarea a fost trimisă membrilor CSM, nimic nu a fost ascuns. Astfel au avut loc și întâlnirile cu reprezentanții ANI și CNA. Suntem în prima lună de mandat, este normal să avem discuții cu toate instituțiile”, ne-a comunicat Spînu.

Contactată, Olesea Stamate, consiliera pe justiție a președintei Maiei Sandu, a susținut că „infomația despre această întâlnire ar fi apărut cu siguranță dacă ar fi avut loc și nu era planificată nicidecum ca una confidențială sau secretă”.

„Întâlnirea cu membrii CSM a fost amânată la solicitarea CSM-ului. Mai mulții dintre membri s-au infectat cu COVID-19. Respectiv din acest motiv întâlnirea a fost amânată pentru vreo două – trei săptămâni. Infomația despre această întâlnire ar fi apărut cu siguranță dacă ar fi avut loc. Această întâlnirea nu era planificată nicidecum ca una confidențială sau secretă. Ulterior aveau să apară poze și comunicat”, a susținut Stamate.

Totodată, potrivit Olesei Stamate, în cadrul întâlnirii urma să se discute despre problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc și cum ar putea fi depășite acestea.

Scopul acestei întâlniri era ca doamna Președintă să întrebe în primul rând despre viziunea membrilor CSM, vizavi de care sunt problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc și cum văd ei depășirea acestor probleme. Președinta Sandu ar fi vrut să afle care sunt viziunile lor despre reforma justiției. Urma să fie o discuție despre situația din sistemul judecătoresc, soluțiile și de ce nu o eventuală colaborare cu Președinția. Maia Sandu la rândul său are un anumit rol în acest context fiindcă participă la numirea în funcție a judecătorilor pentru anumite instanțe și este ca un fel de filtru al integrității judecătorilor. Noi am format o solicitare oficială care a fost expediată Președinției către CSM. Această informație nu a avut intenția să fie ascunsă. Întrunirea a fost pusă în agenda doamnei Președintă”, a menționat Stamate.

Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, ne-a comunicat că mai mulți membri ai CSM sunt infectați cu COVID-19, iar majoritatea membrilor au contactat cu aceștia. Din acest motiv, potrivit Luizei Gafton, nu a mai avut loc întâlnirea la Președinție.

„Nu a mers nimeni la întâlnire, ea nu a mai avut loc. Inițiativa ședinței a venit din partea Preșidenției. Acum nu știm când va avea loc întâlnirea. Noi am anunțat că foarte mulți membri sunt infectați cu COVID-19 și mulți se autoizolează. Urma să discutăm despre starea de lucru și care vor fi căile și posibilitățile Președinției de a ajuta sistemul judecătoresc”, ne-a spus Gafton.

Realitatea.md a intrat în posesia scrisorii secretarului general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, către șefa interimară a CSM, Luiza Gafton, care datează din 27 ianuarie.

„Prin prezenta, ținând cont de importanța bunei funcționări a sistemului judecătoresc și de necesitatea colaborării între instituții, am onoarea să invit toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii la o ședință cu Președintele Republicii Moldova, doamna Maia SANDU.

În cadrul întrevederii vor fi abordate probleme de actualitate majoră pentru sistemul judecătoresc și examinat modul în care instituția prezidențială poate contribui la sporirea independenței sistemului”, este textul scrisorii lui Andrei Spînu către președinta interimară a CSM, Luiza Gafon, Realitatea.md intrând în posesia scrisorii.

Ședința urma să aibă loc luni, 1 februarie, ora 15:00, la sediul Președinției.

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) stabilită pentru marți, 2 februarie, în care urma să fie ales președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), vicepreședintele Colegiului penal al CSJ, dar și vicepreședintele Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, a fost contramandată. Deocamdată, nu se cunoaște când va avea loc următoarea ședință a consiliului.

Conform legislației, CSM îşi exercită atribuţiile în plen fiind deliberativă cu participarea a cel puţin două treimi din membrii lui.

Pe agenda ședinței contramandate sunt 14 subiecte, printre care cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante
de președinte al CSJ, dar și funcțiile de vicepreședinte al Colegiului penal și al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. Tot la ședința CSM anunțată pentru data de 2 februarie, urma să fie desfășurate și concursurile pentru suplinirea mai multor funcții de conducere a instanțelor judecătorești din R. Moldova.

În iunie 2019, cînd Maia Sandu ocupa funcția de premier al R. Moldova, s-a prezentat la o ședință a CSM fără a anunța dinainte prezența sa. Atunci Sandu i-a acuzat pe membrii Consiliului că nu au reacţionat la mai multe decizii judiciare ilegale, cum ar fi cea de anulare vara trecută a alegerilor locale din Chişinău – câștigate de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Sandu a mai cerut CSM să curețe sistemul judecătoresc de magistraţii care au luat decizii controversate şi să-i promoveze pe cei onești.

Ulterior, în discuție cu jurnaliștii, Maia Sandu a respins că prin venirea neanunțată la şedinţa CSM, s-ar amesteca în treburile justiţiei.

„Eu am spus foarte clar că noi suntem pentru independența judecătorilor onești șio să apărăm oamenii care își fac lucrurile bine. Cei care apără hoții în continuare și care promovează judecători care comit abuzuri, vor trebui să răspundă. Noi nu mai putem să tolerăm dezastrul din justiție. Oamenii așteaptă să se facă dreptate și la asta lucrăm”, declara Maia Sandu în iunie 2019.