Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM: Cereri de…

LIVE Ședința CSM: Cereri de demisie și accedere în funcția de judecător

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) participă joi, 16 aprilie, la ședință extraordinară, în cadrul căreia urmează să examineze, conform agendei, 16 subiecte.

12:00. CSM a amânat cererea repetată a judecătorului Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți privind durata timpului de muncă.

Agenda a fost epuizată.

11:58. A fost acceptată cererea judecătorului Sergiu Osoianu de la Judecătoria Strășeni privind anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului pentru îngrijirea copilului.

11:56. CSM a acceptat cererea judecătorului Eugeniu Ciubotaru de la Judecătoria Orhei privind anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului.

11:54. CSM a aprobat cererile de demisie depuse de către Iurie Melinteanu și Ion Pleșca de la CA Chișinău, Maria Iftodi de la Judecătoria Edineț, precum și Alexandru Gheorghieș, președinte al Curții de Apel Bălți. Cererile depuse de Ghenadie Lîsîi și Ion Bulhac de la CA Chișinău și Valeriu Arhip de la Judecătoria Strășeni au fost amânate. Anatol Pahopol de la CA Chișinău și-a retras cererea.

11:22. Membrii CSM au plecat în deliberare pentru a examina subiectul cu privire la cererile de demisie ale unor judecători.

11:04. CSM a respins numirea până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Murguleț, care a scos la iveală cum se fac presiuni în sistemul de justiție

10:53. Victor Micu a propus amânarea numirii judecătorului Mihai Murguleț până la atingerea plafonului de vârstă, deoarece sunt patru proceduri disciplinare intentate în privința sa, dar pentru au votat doar șase membri. Murguleț a menționat că amânarea ar putea dura la nesfârșit, deoarece s-ar afla în conflict cu conducerea instanței.

10:46. CSM a aprobat numirea lui Victor Sandu în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

10:39. A fost admis demersul președintelui Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea, referitor la transferul temporar la sediul Telenești al Judecătoriei Orhei.

10:34. A fost aprobat demersul președintei interimar al Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, referitor la desemnarea unor judecători specializați în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale: Ion Secrieru și Maria Negru.

10:30. Demersul a fost admis parțial. A fost delegată doar Oxana Robu.

10:08. Membrii CSM se află în deliberare pentru a examina subiectul cu privire la demersul Institutului Național al Justiției, referitor la delegarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor de membru al Comisiei pentru examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și de procuror.

10:02. A fost amânată examinarea demersului INJ, referitor la numărul de locuri la concursul de admitere pentru formarea inițială a candidaților la funcția de judecător în anul 2021.

09:56: CSM a decis să amâne examinarea cererilor depuse de Munteanu, Băeșu, Budeci, Secrieru, Cazacu, Guzun.

09:42. Membrii CSM au plecat în deliberare pentru a examina subiectul cu privire la cererile unor judecători/candidaţi la funcţia de judecător de remitere a materialelor Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor şi Colegiului de selecţie, pentru o eventuală promovare/numire în funcţie.

09:38. Au fost aprobate dispoziţiile emise de preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

09:36 A fost amânată examinarea subiectului cu privire la demersurile președinților unor instanțe judecătorești, referitor la acordarea gradului de calificare unor judecători. Musteață a menționat că despre unii sunt necesare informații suplimentare.

09:34. Membrii CSM au decis să trimită ulterior un răspuns la demersul lui Țurcanu.

09:27. Este examinat demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, referitor la aplicabilitatea pct.1 din Anexa la Dispoziția nr.1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

09:26. A fost aprobat Graficul privind evaluarea performanțelor judecătorilor în funcție în anul 2020. Urmează să fie făcute rectificări.

09:22. A fost aprobat Planul de acțiuni al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2020, cu ulterioara concretizare a termenilor.

09:15. A fost aprobat Raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii şi a sistemului judecătoresc, pentru anul 2019.

09:14. A fost aprobată ordinea de zi.