Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM: Un judecător…

LIVE Ședința CSM: Un judecător care a examinat dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc, numit până la atingerea plafonului de vârstă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit marți, 6 octombrie, în ședință. Pe ordinea de zi sunt 10 subiecte.

11:20 Consiliul a amânat examinarea demersului procurorului general, Alexandr Stoianoglo cu privire la „specializarea judecătorilor în domeniul crimelor de corupție și a celor conexe”.

11:00 Magistrații dezbat subiectul cu privire la demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, referitor la unele chestiuni organizatorice

10:55 Membrii CSM au constatat abateri disciplinare comise de Marina Curtiș și au decis aplicarea sancțiunii în formă de avertisment .

09:55 CSM examinează contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 5/2 din 21 februarie 2020, emise în privința judecătorului Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul.

09:40 CSM a aprobat subiectul cu privire la cererile unor judecători, referitor la propunerea de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Astfel, candidaturile a doi judecători vor fi propuse președintelui țării pentru numire, în timp ce alte două candidaturi au fost respinse.

Candidaturile propuse președintelui sunt:

  1. Grigori Manoli – a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, care l-a recunoscut vinovat pe Iurii Parhomenco pe 3 capete de acuzare în dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.
  2. Alexandru Roșca – judecător la Judecătoria Bălți

Candidaturile respinse sunt:

  1. Veniamin Chihai – magistratul este cel care a emis, în iulie 2020, încheierea cu privire la reducerea cu 1.927 zile a pedepsei aplicată în cazul lui Vladimir Moscalciuc, alias Makena.
  2. Alina Balan – judecător la Judecătoria Orhei

09:07 Membrii CSM au aprobat includerea pe ordinea de zi a ședinței subiectul privind posibilitatea amânării Adunării Generale a Judecătorilor, din cauza pademiei COVID-19, după ce patru membri au depus un demers în acest sens.

Adunarea Generală a Judecătorilor a fost planificată pentru 23 octombrie. ANSP a atenționat magistrații anterior, însă, că o adunare a sute de judecători este „inoportună”.