• LIVE/ Adunarea Generală a Judecătorilor. A fost decisă ridicarea mandatelor membrilor CSM

  LIVE/ Adunarea Generală a Judecătorilor. A fost decisă ridicarea mandatelor membrilor CSM
  vizualizări
  27 septembrie 2019 | 10:03

  Astăzi, 27 septembrie, urmează să aibă loc Adunărea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară, la sediul Casei Sindicatelor.

  18.30: Adunarea generală extraordinară a judecătorilor a luat sfârșit.

  18.25: A fost luată decizia de a organiza Adunarea generală extraordinară a judecătorilor la 25 octombrie, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai CSM. Până atunci, pentru asigurarea funcționării organului de autoadministrare judecătorească, a fost luată decizia ca Ion Postu, membru al CSM desemnat din rândul societății civile, să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

  18.08: Majoritatea participanților la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor au votat pentru validarea procesului verbal al rezultatelor votării.

  18.05: Anatol Țurcan, președinte al Comisiei de organizare a procedurii de vot, a declarat că în sistem sunt 396 de judecători. Au fost editate 210 buletine de vot. Au fost repartizate 184 de buletine de vot. Nu au fost folosite 25 de buletine. Un buletin nu a fost anulat.

  Majoritatea judecătorilor prezenți la procedura de vot au votat pentru demiterea membrilor CSM.

  Pentru ridicarea mandatului lui Victor Micu au votat 118 judecători, împotrivă – 57 de judecători, 9 buletine nu au fost validate.

  18:00. Membrii Comisiei care organizează procedura de vot revin în sala ședinței.

  17:30 Procedura de vot s-a încheiat acum aproape o oră. În aceste momente are loc număratoarea voturilor.

  15:45 A început procedura de vot. Rând pe rând, judecătorii decid asupra ridicării mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

  15:20 Buletinul de vot pentru cel de-al doilea subiect privind ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor a fost aprobat de judecătorii prezenți la Adunare. Urmează ca acestea să fie tipărite în câteva minute și eliberate judecătorilor contra semnătură.

  15:08 Judecătorii prezenți la ședință au votat unanim pentru resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești, primul subiect de pe ordinea de zi a Adunării

  14:41 Ordinea de zi a Adunării Generale a Judecătorilor a fost aprobată. Urmează sa fie examinate cele doua subiecte:

  • resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

  14:23 Președintele Curții de Apel Bălți, Gheorghieş Alexandru, a fost ales în calitate de președinte al Adunarii, iar Țurcan Olesea, judecător la Judecătoria Chișinău – secretar general în cadrul ședinței de astăzi.

  14:20Din cei 396 judecatori din sistemul Judecătoresc, s-au inregistart și au semnat 200 de persoane. Se stabilește că avem Adunare deliberativă, validă și propun să trecem la ordinea de zi”.

  14:08 Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Pavliuc Ghenadie, este cel care moderează Adunarea Judecătorilor. Potrivit lui, la întrunire este prezent un numar suficient de judecători pentru ca sedinșa să fie una deliberativă.

  13:27 În timpul discursurilor pe care le țin magistrații la tribuna principală, unii declară ca există cvorum, alții spun că nu există. Nu este clar dacă, totuși, exista sau nu un numar suficient de judecători pentru ca sedința să fie una deliberativă.

  13:15 Astfel, judecătorii prezenți anunță că urmează să fie examinate cele două subiecte de pe ordinea de zi.

  • resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

  12:54 Deși inițial s-a anunțat că Adunarea Generală a Judecătorilor nu poate avea loc din lipsa de cvorum, magistrații prezenți în sală au anunțat că există deja cvorum.

  12:48 Unicul membru al Consiliului Superior al Magistraturii este Victor Micu. Magistratul a ținut un discurs la tribuna principală.

  12:30 „Unii judecători sunt intimidați, au fost intimidați ca să nu vină la ședință. CSM a fost inclus în lista instituțiilor capturate. Domnul Musteață a spus că este de acord cu organizarea Adunării, doar că aceasta să aibă loc cu ușile deschise. Poftim domnul Musteață, ușile sunt deschise.
  Referitor la colegii care nu au venit, eu înțeleg ca le este frică privind securitatea de sine, îi înțeleg că au familii, că au primit mesaje că dacă nu vin nu vor fi promovați. Corpul de judecători nu este împotriva reformelor”, a declarat unul dintre judecătorii semnatari.

  „În sistemul judecătoresc acum există ai voștri și ai noștri. Judecătorii trebuie să se consolideze”, a declarat Livia Mitrofan, judecător Judecătoria Chișinău.

  11:30 La întrunire au fost invitați și câțiva magistrați din Romania, care, pe rând, au ținut discursuri.

  11:24 Unii dintre judecătorii semnatari vor rosti discursuri de la tribuna principală.

  11:20 Ședința nu va avea loc din lipsa de cvorum. La întrunire au venit doar 187 de judecători.

  O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată la 13 septembrie la Secretariatul CSM. Aceștia au solicitat includerea a două subiecte pe ordinea de zi:

  • resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

  La 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dacă au fost intimidați în acest sens”.

  Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.

  În ședința din 24 septembrie, CSM a respins cererea judecătorilor de a convoca adunarea. În aceeași zi, trei judecătoare de la CA Chișinău au emis o încheiere prin care au pus în aplicare hotărârea din 20 septembrie, pe motiv că CSM nu a executat hotărârea, deși era obligat de instanță să dispună convocarea adunării în cadrul ședinței din 24 septembrie. Respectiv, prin încheiere, magistratele au dispus organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, aprobând ordinea de zi.

  Pe 25 septembrie, CSM a contestat la CSJ decizia din 20 septembrie a CA Chișinău. Astfel, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) împotriva hotărârii Curții de Apel (CA) Chișinău din 20 septembrie, prin care a fost obligat să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

  CSJ menționează că solicitarea CSM în partea suspendării executării hotărârii contestate nici nu a fost argumentată.

  Astfel, CSJ a decis să respingă cererea CSM de suspendare a executării hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curţii de Apel Chişinău, precum și recursul depus de CSM. Decizia este irevocabilă.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Acord istoric în Orientul Mijlociu: Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza relațiile

  Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric pentru normalizarea relațiilor dintre cele două state, relatează BBC, citat de Digi24. Emiratele Arabe Unite nu recunoșteau, până acum, existența I…
  Acord istoric în Orientul Mijlociu: Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza relațiile

  VIDEO/ Ion Chicu, despre marșul tractoarelor spre Chișinău: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști ai Platformei DA”

  Premierul Ion Chicu a comentat manifestația agricultorilor care au pornit pe tractoare la Chișinău. Chicu dă de înțeles că în spatele acesteia se află Platforma DA și Alexandru Slusari, iar agricultorii ar dori…
  VIDEO/ Ion Chicu, despre marșul tractoarelor spre Chișinău: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști ai Platformei DA”

  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Cu…
  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  Seceta excesivă din acest an a compromis munca agricultorilor și i-a adus la limita disperării. Câmpuri întregi de cereale au fost distruse de o secetă dură care a lăsat în acest an fără roadă atât fermierii, c…
  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  18.51. La protest și-a făcut apariția și deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari. UPDATE 17:57: Mai mulți polițiști se află la intrarea în orașul Sângera. 18.08. Majoritatea tractoarelor su…
  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi

  Numărul persoanelor care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 este în creștere în R. Moldova. Astăzi, 13 august, încă 16 persoane au pierdut lupta pentru viață. În total, bilanțul deceselor a…
  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi