Principală  —  IMPORTANTE   —   Lista și detalii despre cei…

Lista și detalii despre cei patru candidați admiși la proba interviului pentru funcția de membru al CSP din rândul societății civile

Reprezentanții Președinției anunță că patru candidați au fost admiși la proba interviului pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile, desemnat de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Miercuri, 15 septembrie, a avut loc prima etapă a concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile, desemnat de către șeful statului. În urma examinării dosarelor depuse, Comisia de organizare a concursului a selectat patru candidați care vor fi invitați la etapa a doua – interviul:

Svetlana Balmuș, Ceslav Panico, Irina Pușcașu – Mamalîga, Alexandr Trutnev.

Svetlana Balmuș are o experiență de magistrată de 19 de ani. Ziarul de Gardă a scris că în 2015, aceasta a fost avansată la Curtea de Apel Chișnău. În aprilie 2017, Balmuș alături de judecătorii Xenofon Ulianovschi și Ion Secrieru, au menținut hotărârea primei instanțe prin care avocatul-vedetă Valerian Mânzat a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar penal de escrocherie în domeniul asigurărilor. În 2018, Svetlana Balmuș a fost numită judecător-raportor în dosarul lui Ilan Șor de escrocherie și spălare de bani. Detalii aici. În 2019, Balmuș a fost eliberată din funcția de magistrată de la Curtea de Apel Chișinău.

Ceslav Panico este vice-directorul Institutului de Reforme Penale (IRP), este licenţiat în Drept (Universitatea „A.I. Cuza” – Iasi, 2007). În cadrul IRP Panico este responsabil de domeniile Antitortură, Asistență Juridică Primară și Instituții Penitenciare și Probațiune. Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie și membru al Consiliului pentru prevenirea torturii.

Irina Pușcașu Mamalîga activează în funcția de avocat din anul 2007, în municipiul Chișinău. Potrivit bizlaw.md, în 2019 Pușcașu a solicitat să fie evaluată pentru a putea accede în funcția de judecător. Anterior, aceasta a mai solicitat admiterea în funcția de judecător. Candidatura acesteia a fost respinsă în anul 2015, după ce a obținut un punctaj scăzut de la Colegiul de evaluare al judecătorilor.

Potrivit reprezentanților comisiei de selectarea a candidaților, Alexandr Trutnev este asistent judiciar la Judecătoria Cahul. Proba interviului va avea loc la 22 septembrie curent.

În septembrie curent, odată cu încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) al ex-președintelui Curții Constituționale Dumitru Pulbere, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la constituirea Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile, desemnat de către președintele țării.

Potrivit decretului semnat de șefa statului, Comisia este constituită din șase membri, secretara generală adjunctă a Aparatului Președintelui R. Moldova, Rozalina Albu, fiind desemnată președinta acestei Comisii.

Componența Comisiei de selectare a membrilor CSP:

Rozalina Albu, președintă
Lilia Tonu, secretară
Veaceslav Negruța
Ștefan Țîbuleac
Nadejda Hriptievschi
Olesea Doronceanu

DOC/ Președinta Sandu a semnat decretul de constituire a Comisiei pentru organizarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP din rândul societății civile. Lista membrilor Comisiei