Lista celor 32 de pretendenți de a verifica declarațiile funcționarilor și a-i sancționa pentru averi nedeclarate

Dintre cei 43 de candidați care au depus dosarele în concursul pentru funcția de inspector de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), doar 32 au fost admiși în competiție. Aceștia urmează să susțină la 21 mai proba scrisă. Potrivit noului cadru legislativ, viitorii inspectorii de integritate ai ANI vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni.

Dosarele depuse de 11 candidați au fost respinse pe motiv că pretendneții nu au întrunit condițiile de participare, printre care: studii superioare juridice sau economice și experiență de cel puțin doi ani, în ultimi patru ani, în domeniile respective.

Lista candidaților admiși la concursul pentru suplinirea funcţiei de inspector de integritate:
1.      Chiriac Eugeniu,
2.      Gorceac Vladislav,
3.      Bânzari Alexandru,
4.      Morari Igor,
5.      Rotaru Valeriu,
6.      Olari Alexandru,
7.      Nicolaev Ion,
8.      Buzu Radion,
9.      Culicovschi Constantin,
10.     Sandu Igor,
11.     Dascăl Dumitru,
12.     Negruţă Nichita,
13.     Gruia Andrei,
14.     Budan Ion,
15.     Axenti Diana,
16.     Jereghi Mihail,
17.     Cojocari Serghei,
18.     Furculiţa Veaceslav,
19.     Carauş Tatiana,
20.     Găluşcă Eduard,
21.     Creţu Ion,
22.     Moloşag Victor,
23.     Ciorici Pavel,
24.     Cecoltan Andrei,
25.     Cîrdei Vladislav,
26.     Zamşa Alexandra,
27.     Zaica Iurie,
28.     Veveriţa Victor,
29.     Zavatin Adrian,
30.     Roşca Corneliu,
31.     Griciuc Ada,
32.     Armanu Igor

Proba scrisă este stabilită la data de 21 mai curent în sediul Academiei de Studii Economice a Moldovei, mun. Chișinău, str. Bănulescu-Bodoni, 61. Începutul probei scrise – ora 14.00. Înregistrarea candidaților – ora 13.20 – 13.55.

De aproape doi ani, funcţionarii de stat și demnitarii din R. Moldova care-şi ascund averile duc o viaţă lipsită de griji. Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora nu mai sunt verificate de nicio instituţie, toate sesizările privind posibile diferențe între veniturile raportate și averile pe care le dețin sunt arhivate şi păstrate pentru viitorii inspectori de integritate. 

Autoritatea Națională de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, este unica instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor, însă a fost nefuncțională mai bine de doi ani.  După mai multe încercări nereușite de alegere a unui președinte al Autorității, pe 22 decembrie 2017 ANI a anunțatcă Rodica Antoci a susținut cu succes proba de testare la detectorul comportamentului simulat (poligraf), iar l-a scurt timp, președintele igor Dodon a semnat decretul de numire a acesteia la șefia instituției. Totodată, vicepreședinte al ANI a fost numit Lilian Chișca, fost şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor din cadrul Centrului Național de Integritate, predecesoarea ANI. 

Alte articole și știri despre Autoritatea Națională de Integritate puteți citi AICI

Foto antet: simbol

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Ion Visterniceanu

  SCRISOAREA DESCHISĂ A LUI MOȘ ION, CĂTRE VALERICĂ MUNTEANU

  Valerică, ascută dragul moșului atent ce-ți spune moșul, căci eu sunt bătrân și am văzut mult mai multe ca tine de-a lungul vieții mele îndelungate de chișinăuiean. Nu zic că ai fi fost un primar rău pentru Chișinău, dar în situația de azi, în condițiile unei țări capturate, chiar n-ai absolut nici o șansă reală la primărie, dragul moșului. Sondajele, cel puțin în ceia ce te privește pe tine cu 2% sunt adevărate.

  După ceia ce-a făcut șeful tău de partid Mișa Ghimpu prin specula politică lipsită de sens, dar și beția din garajul primăriei cu cântece rusești imperiale a nepotului
  netotului și faptul că acesta s-a înconjurat în primărie cu lepădături colegi de școală, care până la urmă l-au și trădat, au dus la aceia, că liberalii au fost compromiși pentru mulți ani de acum înainte. Singurul lucru onorabil pentru tine personal, bre Valerică, este să renunți la candidatură în folosul candidatului comun antioligarhic al partidelor de dreapta, dl Andrei Năstase.

  Sunt sigur, bre Valerică, că ai văzut și tu, ca majoritatea chișinăuienilor cum șeful tău de pasrtid Mișa Gimpu fusese înghesuit, zdupăcit și scuipat de oameni, atunci în fața Parlamentului. Cred că ți-a intrat și ție bine în minte, ca și mie de altfel, moaca îngrozită a lui Mișulică de parcă își văzuse moartea cu ochii. Atunci era clar, că tâmpenia asta meșterită de “gheaghea” și nepotul netotul, numită partidul liberal n-are nici un viitor, mai ales după ce atâțea ani s-a lăsat manipulată de oligarhul uzurpator, fățarnic și viclean Plahotniuk.

  Ai tot viitorul în față Valerică, dar speculațiile ieftine, preluate de la șeful tău de
  partid, controversatul speculant politic Mișa Ghimpu nu te vor duce la nimic bun. Florenii tăi au 3 713 de locuitori, iar Chișinăul are cu mult peste 740 000 mii, așa că să pretinzi că “ești singurul candidat care a mai fost primar” este cel puțin ridicol. De asemenea, chestia asta, că “nu vei participa la alegerile parlamentare, dacă vei câștiga alegerile locale” este demnnă de cascadorii râsului. Oare tu, ca politician, chiar nu înțelegi că n-ai absolut nici o șansă, nici la primărie și nici la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului cu partidul lui Mișa Ghimpu? Acest lucru este evident și fără sondajele lor.

  Apropo, acest lucru se referă și la moaca asta îngâmfată a candidatului PUN Constantin Codreanu. Foarte posibil, că tipul nici nu înțelege, că face jocul murdar al șefului său de partid, animalul politic Traian Băsescu, care colaborează mai de demult cu oligarhul uzurpator, fățarnic și viclean Plahotniuk. Scopul acestei colaborări, ca și participarea ta la alegeri, este diminuarea șanselor candidatului antioligarhic Andrei Năstase și creșterea șanselor prin asta a plahotniucikăi, candidatului prooligarhic Silvia Radu de a ieși în turul doi. Și a-și vrea să închei cu cuvintele dnei președintă PAS Maia Sandu: “Silvia Radu NU este integră! Dacă ajunge la Primărie, îl va ajuta pe Plahotniuc să-și consolideze puterea!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *