Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Legea cu privire la Procuratură…

Legea cu privire la Procuratură a fost ajustată la recomandările Comisiei de la Veneția. Proiect votat în a doua lectură – DOC

Parlamentul a adoptat , în cadrul ședinței din 6 octombrie, modificări la Legea cu privire la Procuratură. Potrivit Parlamentului, una dintre prevederile documentului, elaborat în contextul executării recomandărilor expuse de Comisia de la Veneția, este ca membrii Comisiei de evaluare a Procurorului General să aibă experiență în sistemul procuraturii, pentru a asigura o evaluare echilibrată, independentă și complexă. De asemenea, vor fi reglementate criteriile de evaluare a Procurorului General.

„Modificările legislative votate se mai referă și la unele aspecte particulare legate de asigurarea interimatului funcției de Procuror General și numirea în funcție a adjuncților în procuraturile specializate”, anunță Parlamentul.

Documentul a fost votat în lectura a doua 53 de deputați.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat, în cadrul ședinței Guvernului din 5 octombrie, principalele amendamente propuse la Legea cu privire la Procuratură.

„De exemplu, dacă circumstanțele care au generat necesitatea desemnării unui procuror general interimar nu au încetat la expirarea termenului de 12 luni, atunci se va asigura o nouă desemnare a unui procuror general interimar, așa cum prevede legea. Și mandatul adjuncților va expira odată cu mandatul procurorului general, însă aceștia vor continua să-și exercite atribuțiile până la desemnarea noilor adjuncți ai procurorului general. În cazul suspendării din funcție a procurorului general în legătură cu pornirea urmăririi penale în privința acestuia, CSP va decide, prin hotărâre, în privința suspendării mandatului adjunctului procurorului general. În cazul nesuspendării mandatului adjunctului procurorului general, acesta nu poate interveni în cauza penală care ar viza procurorul general suspendat”, a explicat ministrul Justiției.

De asemenea, conform MJ, sunt stabilite clar în lege criteriile de evaluare a procurorului general, cum ar fi: calitatea planificării activității Procuraturii, eficiența conducerii Procuraturii, eficientizarea organizării Procuraturii și a controlului instituțional, eficiența managementului riscurilor, prin combaterea și eliminarea corupției.

„Totodată, în contextul rolului specific pe care îl au procuraturile specializate (Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale) și a unui grad sporit de independență și autonomie al acestora, se propune ca adjunctul procurorului-șef al procuraturii specializate să fie desemnat de procurorul-șef al procuraturii specializate, prin ordinul procurorului general, după recepționarea acordului din partea CSP”, arată un comunicat al MJ.

Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și adoptată de către Parlament.

Pe 13 decembrie 2021, Comisia de la Veneția a publicat opinia sa cu privire la modificările operate de autoritățile de la Chișinău la Legea Procuraturii. Astfel, membrii Comisiei de la Veneția spuneau că procurorul general trebuie să fie reîncadrat în componența CSP, iar procedura de evaluare a performanțelor acestuia ar trebui să fie revizuită. 

Comisia de la Veneția a constatat că în ultimii ani componența CSP a fost modificată de două ori. Conform Comisiei, astfel de schimbări dese pot da impresia că fiecare majoritate parlamentară a încercat să schimbe raportul de putere în CSP în favoarea sa. „Modificările legislative nu ar trebui să vizeze înlocuirea anumitor funcționari sub pretextul unei reforme instituţionale. Pentru a reduce riscul de astfel de modificări arbitrare, ar fi utilă reglementarea componenței CSP în Constituție sau, cel puțin, să solicite o majoritate calificată de voturi pentru schimbări atât de importante în legislație pe CSP”.