Principală  —  IMPORTANTE   —   La trei zile după ce…

La trei zile după ce a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari a postat pe Facebook un interviu în care vorbește despre reținerea sa

La trei zile după ce a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, pe pagina de Facebook a fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, a apărut un interviu în care acesta vorbește, prin intermediul avocatului, despre reținerea lui, însă nu este menționat cui Pînzari a oferit interviul.

În interviul plasat pe pagina lui de Facebook, Alexandru Pînzari, bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP) și arestat în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI, declară că „arestul preventiv este ilegal, iar acuzațiile care i se aduc sunt nefondate”.

– Dle Pînzari, de ce credeţi că aţi fost plasat în arest. Consideraţi întemeiate acuzaţiile ce vi se aduc?

– Alexandru Pînzari: „Cu siguranţă, motivele plasării mele în arest sunt altele decât cele invocate oficial. Dacă s-ar fi urmat strict litera legii, nu s-ar fi ajuns nici măcar la începerea urmăririi penale în cazul meu, nu tocmai la arest. Toate acţiunile mele au fost perfect legale şi cei ce instrumentează dosarul cunosc perfect acest lucru. Ca să nu mai vorbim deja că arestul preventiv e o măsură extremă, care se aplică în condiţii strict stabilite de lege. În cazul meu, nici vorbă de astfel de condiţii nu este. Deci, şi arestul preventiv e ilegal, şi acuzaţiile ce mi se aduc sunt nefondate”.

– Credeţi că este întâmplător faptul că aţi fost plasat în arest anume acum când la putere vine altă forţă politică?

– Alexandru Pînzari: „Suntem în Republica Moldova, unde trebuie să admitem orice idee, orice scenariu. Totodată, sincer mi-ar părea rău dacă se va dovedi că cineva a ales să-şi facă imagine în faţa noii puteri, încercând să-şi demonstreze aşa-zisa eficienţă, călcând în picioare tot ce înseamnă normă legală sau drepturi ale omului. Cu siguranţă, în timp adevărul va ieşi la iveală, dar, repet, sincer mi-ar părea rău dacă ceea ce mi se întâmplă este în legătură directă cu schimbarea puterii în Moldova”.

Activitatea politică pe care o desfăşuraţi are legătură cu ceea ce vi se întâmplă?

– Alexandru Pînzari: „Admit ideea că activitatea mea politică a deranjat pe cineva, dar nu sunt omul care să arunc declaraţii fără a avea probe. Voi examina lucrurile şi din acest punct de vedere, or, dacă există interes politic, mai devreme sau mai târziu, acest lucru va ieşi la iveală. Dar, totodată, admit ideea că şi precedenta mea activitate a deranjat pe mulţi şmecheraşi, care acum, sub motive inventate, încearcă să se răzbune. Fiind în fruntea IGP, multora le-am stricat schemele ce le aduceau venituri fabuloase. Ca ziarişti puteţi să faceţi investigaţii la temă ca să vă convingeţi că mulţi din cei pe care i-am pus atunci la punct şi-ar dori să se răzbune”.”, se menționează în interviul plasat pe pagina de Facebook a lui Pînzari.

Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit dumincă, 1 iulie, 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Pînzari se declară nevinovat și spune că dosarul este făcut la comandă.

Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

„Pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis. Ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug sau să dea note activității mele”, a transmis fostul ministru al Apărării.

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.