Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Justiție după aproape 30 de…

Justiție după aproape 30 de ani: dosarul unui bărbat care ar fi ucis în bătaie o tânără de 16 ani, pentru că l-ar fi respins, trimis în instanță. Acesta ar fi fugit din țară cu acte false

Imagine simbol

Un bărbat care ar fi ucisă în bătaie o tânără de 16 ani, după ce acesta l-ar fi respins, ajunge pe banca acuzaților abia după aproape 30 de ani. Oamenii legii au anunțat joi, 3 iulie, că Procuratura Hîncești, Oficiul Ialoveni, a finalizat urmărirea penală și a dispus trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale în privința unei persoane acuzate de omor cu deosebită cruzime și folosirea documentelor oficiale false.

Potrivit materialelor cauzei penale, s-a stabilit că la 7 septembrie 1996, bărbatul, aflându-se la un club de noapte în una din localitățile din centrul țării, „fiind refuzat de către victimă de a fi cu aceasta într-o relație amoroasă, i-a aplicat fetei mai multe lovituri cu palma, după care a scos-o afară din localul de agrement și a continuat să-i aplice lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului”.

„În speranța de a scăpa de acțiunile violente ale făptuitorului, minora, care la acel moment avea doar 16 ani, a încercat să fugă, însă, a fost ajunsă din urmă de către învinuit care a continuat să-i aplice lovituri cu pumnii și picioarele, astfel cauzându-i leziuni corporale grave incompatibile cu viața”, conform unui comunicat de presă emis de Procuratura Generală (PG).

În același an, pentru a se eschiva de la răspundere pentru fapta comisă, bărbatul, împreună cu alte persoane nestabilite, ar fi confecționat un certificat de naștere fals cu datele de identificare ale unei alte persoane. Făptașul s-ar fi deplasat la Serviciul eliberare a actelor de identitate, unde, prezentându-se ca fiind persoana din certificatul de naștere falsificat, ar fi solicitat și obținut un buletin de identitate, care și el la rândul lui conținea date false cu referire la numele, prenumele, data și anul nașterii titularului actului de identitate.

Plănuind să părăsească teritoriul R. Moldova, acesta s-ar fi deplasat la autoritatea responsabilă de perfectarea și eliberarea pașapoartelor și în baza buletinului cu date false, ar fi reușit să obțină și un pașaport, iar în scurt timp a părăsit teritoriul R. Moldova.

„Datorită acțiunilor procesuale efectuate în mod constant precum și utilizării unor metode și tehnici avansate de cercetări tehnico-științifice, s-a reușit identificarea făptuitorului precum și locului aflării acestuia.

Cazul confirmă că, indiferent de timpul scurs de la comiterea infracțiunii, autoritățile de drept continuă să depună eforturi susținute pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a făptuitorilor”, susțin reprezentanții PG.

Pentru infracțiunile incriminate, persoana învinuită riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare de până 20 ani sau detenție pe viață.