Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică…

Instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, aprobată în lectură finală de Legislativ. Cum va fi organizată autoritatea

Imagine simbol

În R. Moldova a fost instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Parlamentul a aprobat luni, 31 iulie, în lectura a doua, cu 55 de voturi, proiectul de lege de creare a autorității publice, inițitivă legislativă a președintei Maia Sandu.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în „lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine”, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale, potrivit proiectului de lege.

Măsurile realizate de Centru, în raport cu alte autorități și mediul privat, vor avea caracter de recomandare. Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului normativ, dar și să sesizeze organele de drept în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea președintei Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de Președinție. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de șefa statului la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, constituit din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.

Până la definitivarea procesului de instituționalizare a activității Centrului, în termen de 2 luni, șefa statului va înainta Parlamentului candidatul la funcția de director al Centrului, pentru a fi numit în funcție pe un termen provizoriu de 12 luni, potrivit proiectului de lege.

Parlamentul, prin intermediul comisiilor parlamentare de profil, va exercita controlul parlamentar asupra activității Centrului.