Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Infografic/ 25 octombrie - Ziua…

Infografic 25 octombrie – Ziua europeană a justiţiei civile. Cât cheltuie R. Moldova pentru justiție

Anual, la 25 octombrie este marcată Ziua europeană a justiţiei civile care a fost stabilită de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană la data de 5 iunie 2003 cu scopul de a aduce în atenţia cetăţenilor europeni modul de funcţionare a justiţiei şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european.

Începând cu anul 2010, în R. Moldova, tendința generală a fost una de scădere a încrederii populației în justiție, cu scurte reveniri în preajma sau urmare a scrutinelor parlamentare din 2010, 2014, alegerii președinților Republicii Moldova din 2012, precum și urmare a schimbării guvernării în anul 2019. Punctele minime de încredere în justiție în istoria măsurărilor au fost înregistrate pe fundalul crizelor politice din 2015-2016 și furtului miliardului din sistemul bancar, dezvăluit public în anul 2014, notau anterior reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Tot potrivit CRJM, între anii 2004 și 2018, bugetul alocat justiției din Moldova a crescut de 8 ori, iar grosul majorării se datorează creșterii salariilor judecătorilor și procurorilor.

În 2016, R. Moldova era printre primele 10 țări din Europa cu cea mai mare pondere din buget alocată jutiției. Țara noastră cheltuie pentru justiție o cotă din buget mult mai mare decât media Consiliului Europei.

Datele mai arată că în 2018, Moldova a alocat justiției per locuitor de două ori mai multe decât în 2016, iar suma alocată de R. Moldova este oricum mai mică decât media Consiliului Europei.

Infografic Resurse Alocate … by Ziarul de Gardă