Principală  —  IMPORTANTE   —   Încă un judecător a fost…

Încă un judecător a fost eliberat din funcție: la sesizarea procurorului general, anterior, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmării penale pe numele lui. Magistratul a examinat și dosarul „Pădurea Domnească”

Magistratul Judecătoriei Bălți, Oleg Ciumaș, care acum șase ani a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Fălești care a emis sentința în dosarul „Pădurea Domnească” a fost eliberat din funcție. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în cadrul şedinţei de marţi, 7 septembrie, cererea de demisie depusă de judecător. În cerere, Ciumaș indică faptul că pleacă din funcția de magistrat din motive persoanele.

Cererea de eliberare din funcție a fost aprobată cu votul a șapte membri CSM.

Oleg Ciumaș

La 11 iulie 2011, Oleg Ciumaș a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Fălești. Prin decretului Președintelui Republicii Moldova la 11 iulie 2016, Ciumaș a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

La 25 aprilie 2018, în urma unei sesizări a Procurorului General de atunci, Eduard Harunjen, Consiliul Superior al Magistraturii a decis eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a lui Ciumaș.

Solicitarea procurorului general a venit după ce judecătorul Ciumaș, în timp ce se afla la volanul mașinii sale, ar fi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia un motociclist de 21 de ani și-a pierdut viața.

Anterior, ZdG a scris că despre faptul că Ciumaș a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Fălești, care la 4 februarie 2015, aproape de miezul nopții, a pronunțat sentința în dosarul vânătorii VIP din „Pădurea Domnească”, care a avut loc la 23 decembrie 2012 și la care au participat mai mulți oficiali de rang înalt.