Încă un judecător a fost eliberat din funcție: la sesizarea procurorului general, anterior, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmării penale pe numele lui. Magistratul a examinat și dosarul „Pădurea Domnească”
Magistratul Judecătoriei Bălți, Oleg Ciumaș, care acum șase ani a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Fălești care a emis sentința în dosarul „Pădurea Domnească” a fost eliberat din funcție. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în cadrul şedinţei de marţi, 7 septembrie, cererea de demisie depusă de judecător. În cerere, Ciumaș indică faptul că pleacă din funcția de magistrat din motive persoanele.
Cererea de eliberare din funcție a fost aprobată cu votul a șapte membri CSM.
La 11 iulie 2011, Oleg Ciumaș a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Fălești. Prin decretului Președintelui Republicii Moldova la 11 iulie 2016, Ciumaș a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.
La 25 aprilie 2018, în urma unei sesizări a Procurorului General de atunci, Eduard Harunjen, Consiliul Superior al Magistraturii a decis eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a lui Ciumaș.
Solicitarea procurorului general a venit după ce judecătorul Ciumaș, în timp ce se afla la volanul mașinii sale, ar fi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia un motociclist de 21 de ani și-a pierdut viața.
Anterior, ZdG a scris că despre faptul că Ciumaș a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Fălești, care la 4 februarie 2015, aproape de miezul nopții, a pronunțat sentința în dosarul vânătorii VIP din „Pădurea Domnească”, care a avut loc la 23 decembrie 2012 și la care au participat mai mulți oficiali de rang înalt.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.