Principală  —  IMPORTANTE   —   Igor Popa, șeful Oficiului Ciocana…

Igor Popa, șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile

Igor Popa, șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Procurorii anticorupție au înaintat miercuri, 10 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, demersul prin care au solicitat aplicarea măsurii preventive – arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în privința lui Igor Popa, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Ciocana, reținut pe 9 noiembrie.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), persoana a fost pusă sub învinuire, fiindu-i incriminat săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 330/2 alin. (2) din Codul penal – îmbogățire ilicită.

Examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive va avea loc joi, 11 noiembrie, la ora 11.30 în cadrul Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Ciocana.

Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, la domiciliul căruia au fost efectuate percheziții marți dimineață, 9 noiembrie, a fost reținut pentru 72 de ore.

Procurorii anticorupție au descins, pe 9 noiembrie, cu percheziţii la domiciliul lui Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”, ne-a replicat Igor Popa.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sect. Râşcani și procuror-interimar al mun. Chișinău.

În 2016 Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.