Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guvernul a aprobat Legea cu…

Guvernul a aprobat Legea cu privire la reforma Procuraturii

După doi ani de discuții privind reforma Procuraturii, astăzi, 8 mai, noua Lege cu privire la procuratură a fost discutată în cadrul ședinței Executivului. Reforma Procuraturii este una dintre măsurile anticorupție inițiate, în regim de urgență, de către premierul Chiril Gaburici.

Noua lege prevede stabilirea clară a locului şi rolului procuraturii în sistemul de drept, și anume depolitizarea instituţiei, independeța acesteia, schimbarea modalităţii de numire a Procurorului General. Conform proiectului, acesta urmează să fie ales de către Consiliul Superior al Procurorilor şi numit în funcţie de către preşedintele R. Moldova, și nu de către președintele Parlamentului, cum este în prezent.

Premierul a propus ca interviurile de selectare a candidaților la funcțiile de procuror să fie publice. „Concursurile și interviurile de selectare a procurorilor ar trebui să fie transmise online, astfel încât oricine să poată vedea în ce mod acestea se desfășoară”, a subliniat el.

Potrivit documentului, Consiliul Superior al Procurorilor va fi un organ de autoadministrare al procuraturii. Acesta va avea un buget separat față de procuratură, ceea ce îi va garanta independența. De asemenea, Consiliul Superior al Procurorilor va avea trei colegii: de evaluare, disciplină și etică, selecție și carieră.

Totodată, urmează a fi instituită o structură nouă în sistemul procuraturii – Inspecția procurorilor, care se va ocupa de colectarea informațiilor despre competențele procurorilor sau abaterile pe care le-au admis și va fi în subordinea Procurorului General. De asemenea, va fi modificată structura Procuraturii. Astfel, va fi Procuratura Generală, două procuraturi specializate, inclusiv Procuratura Anticorupție și procuraturi teritoriale.

Printre scopurile de bază ce urmează a fi realizate prin implementarea noilor reglementări legislative şi instituţionale cu privire la Procuratură sunt sporirea independenţei şi responsabilităţii procurorilor, asigurarea principiilor legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale. Documentul mai prevede micşorarea numărului de procurori ierarhic-superiori.

Proiectul de lege cu privire la procuratură urmează a fi examinat de către Parlament.