Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Grupul de inițiativă pentru reforma…

Grupul de inițiativă pentru reforma constituțională organizează vineri o conferință științifico-practică: „Parte a unui scenariu mai larg de distrugere a CC”

Sursă foto: tvrmoldova.md

Grupul de inițiativă pentru reforma în domeniul justiției constituționale din R. Moldova organizează vineri, 5 mai, o conferință internațională științifico-practică cu genericul „Jurisdicția constituțională din R. Moldova: abordări, probleme și perspective”.

Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook deputatul Sergiu Litvinenco, menționând că invitația i-ar fi venit din partea socialistului Vasile Bolea, prezența la eveniment fiind „obligatorie”.

Contactat de ZdG pentru mai multe detalii despre eveniment, președintele grupului, Dumitru Pulbere, ne-a cerut să revenim mâine.

În opinia lui Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale (CC), conferința „organizată cu viteza luminii, pe timp de pandemie, este parte a unui scenariu mai larg de distrugere a CC”.

„Din câte cunosc, proiectele de legi deja sunt scrise și vor fi lansate imediat după „conferința”. Chiar și invitațiile au fost scrise la o instituție foarte respectabila a statului. Scopul acestei diversiuni este de a limita drastic competențele CC, schimbarea procedurii de numire a judecătorilor. Planul maximul este de a schimba actuala componență a Curții”, consideră Tănase.

La 29 mai, reprezentanții grupului au avut o întâlnire cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, iar la 20 mai au organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au vorbit despre necesitatea reformării domeniului jurisdicţiei constituţionale, menționând că o soluție pentru problemele actuale ar fi organizarea unei conferințe științifico-practice, cu implicarea tuturor părților interesate.