Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Funcționarii publici, aleșii locali și…

Funcționarii publici, aleșii locali și agenții economici din Bălți au fost instruiți cum să aplice corect Legea privind avertizorii de integritate

Aproximativ 80 de funcționari publici, aleși locali, agenți economici, dar și reprezentanți ai mass-media din Bălți au participat astăzi la primul seminar de instruire despre cadrul normativ și instituțional privind avertizorii de integritate. Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, implementat de Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” (CAPC), cu suportul organizației Freedom House.

Astfel, participanții la instruire au fost familiarizați cu termenul de „avertizor de integritate”, cine este avertizorul de integritate și prezumțiile de care acesta beneficiază. De asemenea, formatorii le-au explicat esența dezvăluirii interne și externe a practicilor ilegale, care sunt obligațiile angajatorilor de reacționare la dezvăluiri ale practicilor ilegale de către angajați și de asigurare a protecției avertizorilor, dar și care sunt mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate.

„Seminarul de astăzi este orientat spre o mai bună cunoaștere a instituției avertizorului de integritate, care este încă nouă pentru societatea noastră. Deseori, acest termen este interpretat greșit, ceea ce subminează importanța și necesitatea avertizorului de integritate. În tot mai multe țări, avertizorul de integritate este recunoscut drept un element esenţial în lupta împotriva corupţiei. Experiența statelor în care această instituție funcționează de mai mult timp ne arată că avertizorii de integritate au un rol decisiv în demascarea activităților ilegale care afectează interesul public”, a afirmat coordonatorul proiectului, Viorel Pârvan.

Pentru a învăța cum să aplice corect Legea privind avertizorii de integritate, pe lângă partea informativă, participanții au fost implicați în soluționarea unor cazuri exacte ce țin de avertizările de integritate. Aceștia le-au mulțumit formatorilor pentru informațiile și explicațiile oferite.

Formatorii instruirii de astăzi au fost expertele CAPC – Galina Bostan și Lilia Ioniță, șeful Direcţiei educație anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție, Ion Pruteanu, și șefa Direcţiei gestionarea și investigarea cererilor din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Ada Șimon. Aceștia au apreciat interesul foarte mare manifestat de către participanți față de instituția avertizorului de integritate.

„Este pentru prima dată când la un astfel de seminar interesul este atât de mare și participă atât de multe persoane – aproape 80. Ne bucurăm că atât funcționarii publici, cât și agenții economici vor să știe cum să aplice corect cadrul normativ și instituțional privind avertizorii de integritate. Este un semn bun”, menționat formatoarea Lilia Ioniță.

Pe durata proiectului vor fi organizate seminare de instruire și în alte localități din țară: Soroca, Cahul, Leova, Cimișlia, Căușeni, Orhei și Chișinău.