Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul șef al CFM Iurie…

Fostul șef al CFM Iurie Topală urmează să fie extrădat în R. Moldova de către autoritățile belgiene. Detalii de la IGP

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că miercuri, 19 octombrie, autoritățile belgiene au informat organele de drept din R. Moldova despre acceptarea extrădării fostului șef al î.S. Calea Ferată a Moldovei (CFM) Iurie Topală, anunțat în căutare internațională pe 23 noiembrie 2021, cu scop de arest și extrădare pe canalele OIPC Interpol.

Potrivit IGP, în câteva zile Topală urmează a fi deferit autorităților de la Chișinău.

„Acesta este cercetat penal conform art. 190, alin.5 (Fraudă), art. 191, alin. 5 (delapidarea averii străine), art. 325, alin. 2 (coruperea activă), art.327, alin. 1 (abuzul de putere sau abuzul de serviciu)”, anunță IGP.

Pe 11 ianuarie 2022, autoritățile belgiene l-au reținut pe Iurie Topală la aeroportul „Gosselies – Charleroi” din Belgia.

La mijlocul lunii februarie 2022, autoritățile de la Chișinău au expediat oamenilor legii din Belgia tot setul de acte necesare în vederea extrădării lui Iurie Topală. Atunci, șeful Direcției cooperare polițienească internațională a IGP, Viorel Țențiu, a declarat pentru ZdG că autoritățile din Belgia analizau actele remise de R. Moldova și urmau să decidă asupra extrădării lui Iurie Topală.

Iurie Topală, fost consilier municipal, un exponent al Partidului Liberal, a condus CFM din 2015 până în 2019.

În 2019, ZdG a scris că Topală deținea o afacere prosperă în sectorul rutier – SRL „Ruta-Prim” – care administrează în Chișinău rutele: 113, 135, 186, 188, 192 – cu peste 240 de unități de microbuze și circa 25 de autobuze pe ruta 22 și ruta Chișinău-Grătiești.

În 2012, numele lui Iurie Topală a apărut într-o investigație realizată de ZdG despre administrarea rutelor din Chișinău. Detalii aici