Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul procuror al Capitalei Ștefan…

Fostul procuror al Capitalei Ștefan Șaptefraț, cercetat în „dosarul chihlimbar” din 2015. A fost audiat de procurori

Ștefan Șaptefraț

Ștefan Șaptefraț, fostul procuror al municipiului Chișinău, este cercetat penal într-un dosar inițiat în anul 2015 în legătură cu o mie de kg de pietre de chihlimbar descoperite pe aeroportul de Chișinău.

Solicitată de ZdG, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea din cadrul Procuraturii Generale ne-a comunicat că ex-procurorul Capitalei este cercetat în așa-numitul „dosarul chihlimbar” fiind bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu și excesul de putere.

Tot responsabilii din cadrul PG ne-au comunicat că Șaptefraț a fost audiat prima dată în acest dosar vineri, 11 februarie curent.

„A fost audiat vineri la Procuratură. Este bănuit pentru excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. Asta putem să vă spunem la moment”, a declarat Cherpec.

Reprezentanții PG nu ne-au oferit mai multe detalii cu privire la acțiunile întreprinse de fostul procuror, în 2015, în cadrul „dosarului chihlimbar”, care au dus la bănuieli rezonabili cu privire la excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. Ștefan Șaptefraț nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui subiect.

La 18 martie 2020 Ștefan Șaptefraț a fost eliberat din organele Procuraturii, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo i-a acceptat raportul de demisie.

Atunci, Șaptefraț a demisionat din organele Procuraturii la doar o săptămână distanță după ce Ziarul de Gardă a publicat investigația Cum să devii milionar prin împrumuturi nerambursate și promisiuni ilegale neonorate. În rolul principal — fiul procurorului-șef al Capitalei. În articol, ZdG a relatat despre cum Pavel Șaptefraț, unul dintre fiii lui Ștefan Șaptefraț, a împrumutat, fără a întoarce, zeci de mii de euro, dolari și lei moldovenești. Tot el a cerut și a primit bani după ce a promis că va obține Green Card, viză pentru SUA sau alte facilități mai multor persoane pe care s-a oferit să le ajute, făcând referire, inclusiv, la relațiile pe care le are.

VIDEO/ Cum să devii milionar prin împrumuturi nerambursate și promisiuni ilegale neonorate. În rolul principal — fiul procurorului-șef al Capitalei

„Dosarul chihlimbar”

La 24 iunie 2015 CNA şi procurorii anticorupţie anunțau că au deconspirat o schemă de export ilegal de chihlimbar prin acţiuni de corupere. Atunci, administratorul unei întreprinderi de transport internaţional de mărfuri a fost reţinut pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Potrivit datelor anchetei oferite atunci de autorități, acesta ar fi încercat, în complicitate cu lucrătorii vamali, să scoată ilegal din R. Moldova circa o tonă de pietre semipreţioase de chihlimbar, care urma să ajungă clandestin în Hong Kong, prin coruperea persoanelor publice responsabile de controlul regimului vamal şi de frontieră. Astfel, încărcătura de circa 1 000 kg de chihlimbar urma să ajungă la destinaţia finală cu ruta aeriană Chişinău – Istanbul, 32 de locuri fiind rezervate în acest sens.

Potrivit unor estimări preliminare, valoare unui kilogram de chihlimbar pe piaţă poate varia între 1 500 şi 3 000 de dolari la consumatorul final. Acţiunile au fost deconspirate în momentul trecerii mărfii peste frontiera de stat.

Procurori şi ofiţerii de urmărire penală urmau să stabilească valoare prejudiciului, precum şi să identifice toţi factorii de decizie din cadrul mai multor instituţii publice care au fost implicați.