Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul premier Vladimir Filat anunță…

Fostul premier Vladimir Filat anunță că a depus la CSJ o cerere de revizuire a procesului de judecată în care a fost condamnat

Fostul premier Vladimir Filat anunță că a depus marți, 20 iunie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) o cerere de revizuire a procesului de judecată în care a fost condamnat anterior. El spune că a solicitat instanței „repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei”.

„Solicitarea vine după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru judecarea și condamnarea mea, în lipsa unui proces de judecată echitabil.

Pentru a restabili dreptatea, am solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei. De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții europene din hotărârea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc. (…).

(…) Odată cu redeschiderea procesului și judecarea cauzei mele într-un proces public, cu respectarea drepturilor și garanțiilor fundamentele, sunt ferm convins că o să-mi demonstrez nevinovăția, într-un proces corect, de care nu am putut beneficia, atât eu, dar și multe alte persoane în perioada „statului capturat”. Toți avem dreptul la dreptate!”, a spus Filat într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Vladimir Filat a ajuns după gratii pe 15 octombrie 2015, după ce a fost condamnat la nouă ani de detenție, prin sentința Judecătoriei Chișinău din iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Pentru că pe numele lui Filat mai erau dosare penale în instrumentarea Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție, acesta nu a fost dus să-și execute pedeapsa în Penitenciarul de la Lipcani, unde sunt deținuți condamnații care au ocupat anterior funcții publice. El a rămas în Chișinău, încarcerat în Penitenciarul nr. 13.

În timp ce își executa pedeapsa, Filat s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), reclamând condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13, dar și încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale sau încălcarea dreptului la viața privată.

Eliberarea din detenție a fostului premier Vladimir Filat după ce a ispășit patru ani, o lună și două săptămâni din pedeapsa de nouă ani aplicată anterior, a provocat un ping-pong de acuzații între taberele politice de la Chișinău. Încheierea prin care Filat a fost eliberat din închisoare a fost pronunțată în dup amiaza zilei de 3 decembrie 2019, de către judecătorul de instrucție, Victor Rățoi. Același judecător, pe 15 octombrie 2015, aplicase, pentru prima dată, mandat de arestare pe numele lui Filat.

Pe 31 ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a admis parțial plângerea politicianului privind lipsa de publicitate în cadrul procedurii penale. Astfel, statul urma să-i plătească fostului premier Vladimir Filat 7 500 de euro cu titlu de prejudiciu moral. După publicarea hotărârii CtEDO, fostul premier Vladimir Filat a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că a așteptat „acest moment de 7 ani și 4 luni”: „Atât a trecut din momentul în care a avut loc acel complot, pe 15 octombrie 2015”, a spus Filat.