Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul șef al SPPS care…

Fostul șef al SPPS care și-a cusut la comandă uniforma de general ornată cu fire aurite, pus sub învinuire de procurori fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Iaroslav Martin, despre care ZdG a scris anterior că și-a cusut la comandă uniforma de general ornată cu fire aurite, a fost pus sub învinuire de procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit surselor ZdG din cadrul organelor de drept, Martin este acuzat de prejudicierea bugetului instituției, prin confecționarea de către SPPS a unor insigne.

Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale, ne-a comunicat că la 23 decembrie 2021 Iaroslav Martin a fost pus sub învinuire de către procurori într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

„Fostul șef al SPPS a fost pus sub învinuire de către procurorii anticoruptie la 23 decembrie 2021 fiind învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de articulul 328 aliniatul 3 din Codul penal, depășirea atribuțiilor de serviciu”, a declarat procurora.

La 21 octombrie 2021,  Iaroslav Martin a fost citat la CNA pentru a fi audiat într-un proces penal. Motivul citării ar fi confecționarea de către SPPS pe vremea când era condusă de Martin a unor insigne contrar prevederilor actelor normative, fapt ce a dus la prejudicierea bugetului instituției. Detalii aici

În ianuarie 2021, după schimbarea conducerii SPPS, instituția anunța printr-un comunicat că a inițiat „un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020”. Printre aceste acțiuni era pomenită și „Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative”.

Publicitate
Publicitate

Anterior Ziarul de Gardă a scris că, după plecarea din funcție, Iaroslav Martin a acționat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special, inclusiv un costum de general cusut la comandă și ornat cu fire aurite. În cererea de chemare în judecată expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Iaroslav Martin solicită încasarea din contul SPPS a peste 66 de mii de lei, aici fiind incluse și cele 37,8 mii lei reținute de SPPS pentru obiectele vestimentare.

În iunie 20201, fostul șef al SPPS Iaroslav Martin a acționat-o în judecată pe președinta R. Moldova. Acesta solicită anularea decretului în baza căruia, pe 30 decembrie 2020, a fost demis din funcția de director al SPPS. Anterior, consiliera pentru comunicare din Aparatul președintei R. Moldova, Sorina Ștefîrță, a comunicat pentru ZdG că instituția prezidențială a recepționat cererea de chemare în judecată și va urma toate procedurile legale.

Iaroslav Martin a devenit director al SPPS pe 25 iunie 2019, în urma unui decret semnat de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Ulterior, pe 11 martie 2020, Dodon i-a conferit lui Iaroslav Martin, dar și lui Petru Corduneanu, gradul special de general-maior al SPPS.

Pe 30 decembrie 2020, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al SPPS.

Citește și:

Publicitate
Publicitate