Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul șef al SPPS…

DOC Fostul șef al SPPS cu uniformă de general ornată cu fire aurite a acționat-o în judecată pe președinta Sandu: solicită anularea decretului prin care a fost demis din funcția de director al Serviciului. Reacția Președinției

Foto: zdg.md

Fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, cel despre care Ziarul de Gardă a scris că a acționat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special și costumul de general cusut la comandă și ornat cu fire aurite, a depus, de această dată, o cerere de chemare în instanța de judecată, împotriva președintei R. Moldova, Maia Sandu. 

În cererea de chemare în judecată expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, Iaroslav Martin solicită anularea decretului în baza căruia, la 30 decembrie 2020, a fost demis din funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS).

Responsabilii din cadrul Președinției au declarat pentru Ziarul de Gardă că este dreptul lui Martin să meargă în instanța de judecată, iar reprezentanții instituției prezidențiale au recepționat cererea de chemare în judecată și vor urma toate precedurile legale.


Fostul șef al SPPS o acționează pe președinta R. Moldova în judecată: „Prin actul administrativ de eliberare din funcție mi s-au încălcat drepturile mele la muncă”

Calificând decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, emis cu cinci luni în urmă, cu privire la eliberarea lui din funcția de director al SPPS drept „ilegal și neîntemeiat”, Martin solicită în instanță anularea documentului semnat de șefa statului.

În cererea de chemare în judecată, fostul director al SPPS susține că prin actul administrativ prin care a fost eliberat din funcție „i-au fost încălcate drepturile lui la muncă”.

„În ce privește adresarea mea în instanță am uzat de dreptul meu la apărare și acces liber la justiție și consider prin actul administrativ de eliberare din funcție mi s-au încălcat drepturile mele la muncă. În fond actul este ilegal și neîntemeiat. Verificarea legalității actului administrativ nemotivat și invalidarea acestuia constituie o garanție împotriva conduitei arbitrare a autorităților publice și limita exercitării puterii lor discreționare”, a declarat Iaroslav Martin pentru Ziarul de Gardă. 

Procesul de judecată dintre Iaroslav Martin și președinta R. Moldova se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, o primă ședință în acest sens fiind programată pentru data de 14 iulie 2021.

Președinția, despre cererea de chemare în instanță depusă de către Martin: „Vom urma toate procedurile legale”

Consiliera pentru comunicare din Aparatul președintei R. Moldova, Sorina Ștefîrță, a comunicat pentru Ziarul de Gardă că instituția prezidențială a recepționat cererea de chemare în judecată și va urma toate procedurile legale în acest sens.

„Este dreptul omului să acționeze în judecată. Președinția a recepționat cererea și citația. Vom urma toate procedurile legale”, a declarat Sorina Ștefîrță, purtătoarea de cuvânt a președintei R. Moldova.

Iaroslav Martin a devenit director al SPPS pe 25 iunie 2019, în urma unui decret semnat de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Ulterior, pe 11 martie 2020, Dodon i-a conferit lui Iaroslav Martin, dar și lui Petru Corduneanu, gradul special de general-maior al SPPS.

Pe 30 decembrie 2020, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al SPPS.

Recent, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că după ce a fost demis din funcția de director al SPPS, Iaroslav Martin a acționat SPPS în judecată și a solicitat ca instituția pe care a condus-o să-i restituie suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special primit în perioada 2019-2020, inclusiv pentru costumul de general, cusut la comandă și ornat cu fire aurite.

În cererea de chemare în judecată expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Iaroslav Martin solicită încasarea din contul SPPS a peste 66 de mii de lei, aici fiind incluse și cele 37,8 mii lei reținute de SPPS pentru obiectele vestimentare.

Procesul de judecată Iaroslav Martin vs SPPS se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, următoarea ședință fiind programată pentru data de 15 iunie 2021.

În mai curent, ZdG a intrat în posesia mai multor facturi în care apar sumele plătite de SPPS pentru acele articole vestimentare. Potrivit facturii fiscale, pentru cele două costume destinate „efectivului de comandă supremă”, ale lui Martin și Corduneanu, SPPS a achitat 8 mii de lei. Pentru ața aurită folosită pentru transformarea celor două costume simple în costume de general, SPPS a plătit, conform facturii – 11 mii de lei.

În martie 2020, fiind director al SPPS, Iaroslav Martin a fost avansat în grad special de general-maior de către fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Atunci Martin și-a comandat costumul de general care a fost ornat și cu fire aurite de ață.

MAI MULTE DETALII AICI: DOC/ Uniforma de general ornată cu fire aurite – motivul unui proces de judecată între SPPS și fostul director