Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul avocat al lui Vlad…

Fostul avocat al lui Vlad Filat ar încerca să îi introducă pe ex-premier și Vladimir Plahotniuc în lista Magniţki

Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat, susține că este în proces de acumulare de probe pentru a solicita ca ex-premierul și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, să fie incluși în lista Magniţki. Popa susține că ar deține probe care demonstrează că, prin acțiunile lor, cei doi au încălcat drepturile omului în Republica Moldova.

Avocatul e declarat luni, în cadrul unei emisiuni de la postul TV 8, că ofițerii FBI care îl anchetează pe Plahotniuc au „suficiente informații pentru a-l investiga”, iar el a acordat tot suportul pentru asta. Mai mult, Popa spune că întocmește dosarul pentru ca Filat și Plahotniuc să fie incluși în lista Magniţki.

„În SUA funcționează statul de drept și mai întâi sunt căutate probe, apoi se închid oameni în pușcării. Ofițerii FBI care lucrează cu acest dosar au suficiente informații pentru a-l investiga pe Plahotniuc. Eu am acordat tot suportul pe care îl pot oferi SUA, pentru a investiga crimele săvârșite de Plahotniuc”, a spus avocatul.

„Avocatul Serghei Magniţki a fost colegul meu, am făcut partde din aceeași asociație. Acum, împreună cu un coleg din asociație încercăm să acumulăm actele necesare pentru a le depune organului abilitat din America, pentru ca Plahotniuc și Filat să fie introduși în lista Magniţki. Este un proces destul de greu. Nu este deloc ușor să demonstrezi și să convingi că aceste persoane trebuie introduse în listă, dar avem foarte multe probe care demonstrează că Plahotniuc a încălcat drepturile omului în Republica Moldova, inclusiv drepturile lui Filat. Avem și probe care demonstrează că Filat a săvârșit infracțiuni de corupție și fraudă bancară în Republica Moldova. Da, eu am probe care demonstrează asta”, a mai spus avocatul.

Totuși, Popa nu a dorit să spună exact despre ce probe vorbește, dar a exemplificat că ar deține informații despre faptul că „denunțurile scrise împotriva lui Filat au fost corectate cu pixul de Plahotniuc” și că există martori care pot confirma că „Plahotniuc a dat indicații procurorilor ca dosarul Filat să fie fabricat anume așa cum vrea el”.