Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fondatorul unei companii care a…

Fondatorul unei companii care a construit cu abateri un bloc locativ în Ialoveni și intermediarul acestuia, condamnați la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru coruperea unei persoane publice

Imagine simbol

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție (PA), ce vizează acțiunile a doi bărbați, învinuiți de săvârșirea infracțiunii de corupere activă (art. 325 alin.(1) din Codul penal), se arată într-un comunicat de presă emis de PA, fără a publica numele celor găsiți vinovați.

Cauza penală a fost pornită în luna iulie 2022 de către Centrul Național Anticorupție (CNA), în baza procesului-verbal privind constatarea infracțiunii, întocmit de către organul de constatare din cadrul CNA.

Potrivit materialelor, fondatorul unei companii de construcții, urmărind obținerea actelor necesare în vederea recepției finale și darea în exploatare a unui bloc locativ de menire socială situat în orașul Ialoveni, care a fost edificat cu abateri de la regimul arhitectural-urbanistic și regimul tehnic, a transmis prin intermediul unui mijlocitor, inspectorului din cadrul Direcției supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor și protecției civile al Agenției pentru Supraveghere (în privința ultimului procesul penal fiind disjuns într-o procedură separată), suma de 4 500 euro, ca acesta să elibereze  actul de inspectare privind evaluarea riscurilor de incendiu a blocului locativ, fără a indica neconformitățile stabilite.

Judecarea cauzei a durat 7 luni, inculpații recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea lor, cauza penală fiind examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Astfel, prin sentința din 17 ianuarie 2024, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de corupere activă, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani, cu amendă în sumă de 100 000 de lei, cu suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe o perioadă de probațiune de 2 ani.

Totodată, a fost menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnaților în valoare de peste 1 milion de lei, în vederea garantării executării pedepsei aplicate sub formă de amendă.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.