Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Executor judecătoresc învinuit în dosarul…

Executor judecătoresc învinuit în dosarul „laundromatul rusesc”, anunțat în căutare internațională

La 8 februarie, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată 14 magistrați și doi executori judecătorești, acuzaţi de implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova. Un magistrat și un executor judecătoresc au fost anunțați în căutare internațională. Solicitat de Ziarul de Gardă, șeful PA, Viorel Morari a declarat că executorul judecătoresc anunțat în căutare este Svetlana Mocanu, care a jucat unul din rolurile de bază în celebra operaţiune de spălare a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul sistemului judecătoresc şi bancar din Moldova. 

Mocanu, pusă sub învinuire încă în 2014, în dosarul „laundromatul rusesc” de comiterea abuzului de serviciu, soldat cu urmări grave, a fost achitată în martie 2016 de prima instanță. Sentinţa a fost dictată de Galina Moscalciuc de la Judecătoria Buiucani, care a ajuns la concluzia că fapta inculpatei nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii.

Procuratura Anticorupţie a constatat atunci că Svetlana Mocanu, activând în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti Centru, a săvârşit abuz de serviciu la executarea ilegală a ordonanţelor emise de Judecătoriile sectoarelor Centru, Ciocana, Rîşcani, Buiucani, Botanica ale capitalei, Judecătoriile raioanelor Comrat, Căuşeni, Drochia, Ungheni, Teleneşti, precum şi Judecătoria Economică de Circumscripţie, inclusiv prin falsificarea ordonanţelor.

Svetlana Mocanu

În intervalul martie 2011 – ianuarie 2014, în lipsa împuternicirilor, executorul judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea unor proceduri de executare ilegale de la persoane neîmputernicite în modul corespunzător și a intentat mai bine de 40 de proceduri de executare, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai R. Moldova, precum şi care îşi au sediul în afara circumscripţiei camerei teritoriale Centru. Ulterior, fără a informa debitorii nerezidenţi,  cu informarea formală a debitorilor rezidenţi, fără a expedia scrisori recomandate cu aviz de primire, în lipsa asigurării transmiterii textului cuprins în act şi confirmarea primirii lui, precum şi fără de publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a actului ce urma a fi comunicat, executorul judecătoresc a purces la efectuarea acţiunilor de executare silită.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru BC „Moldinconbank”SA din Chişinău, învinuita a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei MDL de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Procurorii au finalizat şi expediat respectiva cauză penală instanţei de judecată în anul 2014 şi reieşind din probele administrate atât în cadrul urmăririi penale, cât şi în instanţa de judecată, au solicitat condamnarea inculpatei la 4 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 8 ani.

Potrivit unei investigaţii realizate RISE Moldova şi OCCRP în cazul „Laundromat” executoarea Svetlana Mocan s-a ocupat de cele mai multe ordonanţe judecătoreşti. Aproape 17 miliarde dolari au trecut prin contul ei de la Moldindconbank.