Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Șeful Penitenciarului nr. 12…

DOC Șeful Penitenciarului nr. 12 – Bender, Oleg Sainsus ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilității: administra afacerea sa în timp ce era funcționar public cu statut special

Șeful Penitenciarului nr. 12 din orașul Bender, Oleg Sainsus a încălcat regimul juridic al incompatibilității, a anunțat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate susțin că au inițiat procedura de control după ce au fost sesizați că Oleg Sainsus administrează afacerile sale în timp ce este funcționar public cu statut special.

ANI a stabilit că, șeful Penitenciarului nr. 12 din orașul Bender a deținut mai multe funcții publice cu statut special, începând cu anul 2016, iar din 2001 până în anul 2019 și-a administrat întreprinderea individuală, înregistrată cu activitatea în domeniul comerțului cu amănuntul al produselor alimentare, băuturi și produse de tutun, textilelor, îmbrăcămintei și produse din piele.

Conform legislației speciale a ANI, din momentul accederii în funcție, în anul 2016, subiectul a avut termenul legal de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate. Această acțiune nu a fost însă întreprinsă, fapt pentru care a admis încălcarea regimului juridic.

Oleg Sainsus susține că firma a fost radiată din Registrul de Stat, însă potrivit ANI documentele furnizate de ASP demonstrează deținerea activă a calităților de fondator și administrator, indiferent de prezența sau lipsa unei activități economice.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, șeful Penitenciarului nr. 12 riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, urmând să fie înscris în Registrul interdicțiilor.

ANI mai anunță că va sesiza Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), pentru demiterea acestuia din funcția actuală.