Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După 6 ani, Gorbunțov a…

După 6 ani, Gorbunțov a revenit în R. Moldova, dar nu ca inculpat, ci ca victimă. A fost audiat de procurori, după care a mers la Publika TV

După şase ani, bancherul rus Gherman Gorbunțov a revenit în R. Moldova pentru a se prezenta în faţa procurorilor, fiind citat de aceștia. Inițial, în 2012, autorităţile R. Moldova îl anunţau pe Gorbunţov în urmărire internaţională, acesta fiind cercetat penal în R. Moldova. În 2016, însă, ca urmare a probelor acumulate de către procurori, dosarele în privința lui Gorbunțov din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au fost clasate, fiind pornită o nouă cauză penală, în care bancherul rus figurează în calitate de victimă.

Fost preşedinte şi acţionar majoritar al băncii falimentare Universalbank din R. Moldova, în perioada 2008-2011, dar şi fost proprietar al mai multor bănci din Federaţia Rusă, implicate în scheme de spălare de bani şi evaziuni fiscale, Gherman Gorbunțov  a fost audiat ultima dată de procurorii PCCOCS în Marea Britanie, la data de 11 octombrie 2016. Ieri, 29 noiembrie, acesta s-a prezentat din nou în fața procurorilor PCCOCS, de această dată pe teritoriul R. Moldova. Gorbunțov este cercetat exclusiv în calitate de victimă a unui atentat.

„ În condițiile în care au apărut mai multe circumstanțe noi pe care noi le-am investigat, o parte din ele fiind cunoscute și de societatea civilă, a apărut necesitatea audierii suplimentare a lui Gherman Gorbunțov  pe dosarul privind organizarea tentativei de omor în privința lui. A fost citat pe teritoriul R. Moldova, dumnealui s-a prezentat ieri și declarațiile lui au fost fixate în cadrul unui proces verbal”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Vitalie Busuioc, adjunctul șefului PCCOCS.

În martie 2012, Gherman Gorbunțov fost victima unei tentative eşuate de asasinat, la Londra. Autorul crimei este interlopul Vitalie Proca, originar din R. Moldova. Acesta şi-a recunoscut vina, iar în prezent îşi ispăşeşte pedeapsa în România, unde a fost condamnat la 21 de ani şi 8 luni de închisoare, fiind acuzat de tentativă de omor asupra unui tânăr din Bucureşti, pe care l-a confundat cu un interlop.

Pe 2 noiembrie, curent, într-un interviu pentru Jurnal TV, Vitalie Proca declara că cel care l-a angajat pentru a-l ucide pe Gorbunţov ar fi fost liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. „Mi s-a propus să spun că Renato a dat indicaţii să-l omor pe Gherman Gorbunţov. Comanditarul este Vlad Plahotniuc. Eu îl văd un criminal în serie. El se crede un fel de Dumnezeu în zilele noastre”, a declarat Proca în interviu.

Gorbunțov a negat spusele lui Proca, iar autoritățile de la Chișinău afirmă că dețin probele necesare care indică asupra faptului că Renato Usatîi ar fi comanditarul crimei.

După ce ieri s-a prezentat în fața procurorilor, Gorbunțov a mers astăzi, 30 noiembrie, la Publika TV, post afiliat Partidului Democrat din R. Moldova, unde a acordat un interviu.  Acesta a declarat că deţine probe care demonstrează că cel care i-a comandat omorul este liderul formaţiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. „Eu am decis că ajunge să fug, să mă ascund. Voi veni şi voi termina cu această istorie. Nu azi, atunci mâine sau în cel mai apropriat timp. Indiferent cu ce o să se termine. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Gorbunțov.

Gherman Gorbunţov a fost supranumit de presa din Rusia „bancherul negru”, pentru legăturile sale cu structurile mafiote. Gorbunţov, deținător al cetățeniei R. Moldova, a fost cercetat şi în R. Moldova în cadrul mai multor dosare penale, printre care de şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei tentative de omor.

Foto: publika.md