Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul pe numele lui Ruslan…

Dosarul pe numele lui Ruslan Popov, ex-adjunctul procurorului general suspendat, cercetat pentru îmbogățire ilicită și opt episoade de fals în declarația de avere, ajunge pe masa magistraților

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că marți, 21 iunie 2022, dosarul penal în privința lui Ruslan Popov, ex-adjunctul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și a complicilor săi, a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond.

Potrivit PA, după ce, la 27 mai 2022, procurorii au informat opinia publică despre terminarea urmăririi penale, atât fostului procuror, cât și complicilor acestuia li s-au oferit posibilitatea de a face cunoștință cu materialele cauzei penale.

Ulterior, partea apărării a formulat mai multe cereri și demersuri pentru completarea urmăririi penale, respectiv după examinarea lor, procurorii au întocmit rechizitoriu și au expediat dosarul în instanța de judecată, spun procurorii anticorupție.

„În acest context, precizăm că, după informarea despre terminarea urmăririi penale pe caz, expedierea dosarul în judecată a durat în timp, ținând cont de volumul mare de lucru, precum și de cererile formulate de către învinuiți, la solicitarea cărora procurorii au scanat cele 39 volume, atât cât constituie întregul dosar, pe care le-au transmis părții apărării, pentru a facilita prezentarea materialelor dosarului într-un termen rezonabil”, se arată într-un comunicat de presă al PA.

Potrivit procurorilor, Rusan Popov, ex-adjunctul procurorului general suspendat și complicii acestuia sunt acuzați pe un episod de îmbogățire ilicită, disjuns din dosarul de bază. La fel, fostului procuror i se mai incriminează și săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

„Fostul procuror este acuzat că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, acționând în complicitate cu rudele sale, precum și administratorul unei companii private în perioada anilor 2014-2019, împreună cu familiile afiliate acestuia au dobândit mijloace bănești în sumă de 7 795 894 lei, pe când suma totală a cheltuielilor acestora în aceeași perioadă de timp a constituit 11 064 173,39 lei, astfel fiind constatată o diferență totală de 3 268 278,55 lei între veniturile și cheltuielile acestora”, menționa anterior PA.

Popov este învinuit că, a deținut și deține personal și prin intermediul rudelor sale apropiate, bunuri valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite și s-a constatat în baza probelor că acestea nu aveau cum să fie obținute licit.

La 27 mai, în rezultatul examinării demersului înaintat de procurorii anticorupție, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au prelungit măsura preventivă aplicată în privința fostului procuror, sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 zile.

La demersul procurorilor anticorupție, cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru, în scopul asigurării unei eventuale confiscări speciale, bunuri a cărui beneficiar efectiv este fostul procuror, sub forma unui teren agricol, în sumă de 210 946 lei, precum și a unei construcții agricole, depozit frigorific în sumă de 6 038 142 lei.