Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul lui Ilan Șor a…

Dosarul lui Ilan Șor a fost suspendat, iar CSM ar putea accepta marți demisia judecătoarei care examinează cauza

Curtea de Apel Cahul a suspendat examinarea dosarului lui Ilan Șor începând cu ziua de luni, 21 decembrie. Suspendarea este valabilă până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate, înaintată de către avocații acestuia. Judecătoarea care mai bine de doi ani și jumătate a examinat acest dosar, ea fiind și raportor, ar putea pleca din sistem, o cerere în acest sens urmând a fi examinată marți, 22 decembrie, de magistrații Consiliului Superior al Magistraturii.

Luni la Curtea de Apel Cahul urma să aibă loc o nouă ședință de judecată în dosarul Șor. Acesta însă a fost amânată, examinarea dosarului fiind suspendată.

Avocații lui Ilan Șor, Colenco Aureliu și Calaida Denis, au spus pentru ZdG că de luni dosarul este suspendat, fiind vorba de neclarități privind procedura de examinare a cererii de recuzare.

„Având în vedere, prevederile imperative ale art. 35 alin. (2) Codul de Procedură Penală (CPP), potrivit cărora, examinarea cererii de recuzare sau a declaraţiei de abţinere se face în aceeaşi zi, ascultând părţile şi persoana a cărei recuzare se cere, apărătorii au înaintat completului de judecată care examinează cererea de recuzare o cerere privind citarea în ședința de examinare a recuzării a judecătorilor a căror recuzare a fost solicitată, pentru a se expune asupra motivelor de recuzare și a răspunde la întrebările autorilor cererii de recuzare. Astfel, sub aspectul neclarității și imprevizibilității art.35 alin. (2) CPP și în context cu practica precedentă de interpretare a acestei norme de complete care judecă cauza penală și reieșind din faptul că există mai multe chestiuni ce trebuie elucidate la examinarea cererii de recuzare, chestiuni care nu vor putea fi elucidate altfel decât cu participarea judecătorilor a căror recuzare a fost propusă este evident cazul existenţei incertitudinii privind constituţionalitatea normei ce urmează a fi aplicate la soluţionarea unei cauze aflate pe rolul instanței de judecată”, se arată în comentariu oferit de avocații lui Șor.

La 1 septembrie curent, avocații lui Ilan Șor, Colenco Aureliu și Calaida Denis, au înaintat o cerere de strămutare a judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad.

La 12 noiembrie, Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins, ca fiind neîntemeiată, cererea avocațiilor.

Totodată, CSJ s-a adresat la Curtea Constituțională (CC), iar examinarea cererii de strămutare a fost suspendată.

Avocații cer în continuare ca judecătorul Vitalie Movilă, președintele completului de judecată să fie recuzat. Astfel, ei au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii și alta la Procuratura Generală.

După ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, își dă demisia. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM). Cererea urmează a fi examinată de CSM în ședință de marți, 22 decembrie.

Nina Veleva activează de mai mult de zece ani în sistem, fiind judecătoare la instanța de apel Cahul din 2015.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

La 12 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmând a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată.

Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.