Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „kuliok”: Declarațiile de abținere ale…

Dosarul „kuliok”: Declarațiile de abținere ale noului complet de judecată, admise. Instanța va examina joi demersul procurorilor de prelungire a controlului judiciar în privința lui Igor Dodon

Sursa: ZdG

UPDATE 16:40 Declarațiile judecătorilor de abținere de la examinarea cauzei au fost admise iar ședința a fost amânată până joi, 18 mai, la ora 11:00, atunci când instanța va examina demersul procurorilor de prelungire a controlului judiciar în privința fostului președinte Igor Dodon.

UPDATE 16:25 Completul care examinează declarațiile de abținere a judecătorilor este format din Ghenadie Eremciuc, Viorica Puica și Ion Malanciuc, transferați pentru o perioadă de 6 luni la CSJ.

Sursa: ZdG

Știrea inițială:

Doi dintre magistrații transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), din 10 mai, care urmau să examineze dosarul „kuliok”, în care fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, au depus o cerere de abținere la prima ședință a noului complet de judecată. Totodată, la aproape un an de când a fost reținut de oamenii legii, acuzatorul de stat a solicitat examinarea demersului privind prelungirea controlului judiciar aplicat fostului șef de stat, care expiră la 19 mai.

Ședința de miercuri, 17 mai, urma să aibă loc după o pauză de aproape două luni, cu un nou complet de judecată, format din magistrații transferați de la Curtea de Apel Chișinău Boris Talpă și Serghei Daguța, și magistratul CSJ Ion Guzun.

Cei trei magistrați au depus cereri de abținere de la examinarea cauzei din cauza că au examinat anterior demersuri privind aplicare măsurii preventive asupra lui Igor Dodon.

Astfel, urmează să fie creat un nou complet de judecată care să examineze declarațiile de abținere ale magistraților.

Avocații lui Dodon au solicitat ca declarațiile de abținere să fie examinate joi, 18 mai, dar președintele completului, Ion Guzun, a respins solicitareaa.

Ex-președintele Igor Dodon a afirmat că în completul care judecă dosarul său ar fi fost „incluși judecători transferați din instanțele inferioare, aleși printr-o procedură netransparentă și neclară” și că în cadrul procesului apărătorii săi vor ridica excepția de neconstituționalitate privind procedura de transfer temporar a judecătorilor din instanțele inferioare la Curtea Supremă de Justiție.

Schimbările din completul de judecată care examinează dosarul „kuliok” au venit în contextul mai multor demisii de la CSJ, inclusiv a judecătorilor Ghenadie Plămădeală și Vladimir Timofti care au fost desemnați pe cauză. Cel de-al treilea judecător, Anatolie Ţurcan, se află în concediu.

La 27 februarie, Procuratura Anticorupție (PA) a transmis că, după 13 ședințe de judecată, procurorii anticorupție au început prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința ex-președintelui Igor Dodon, în dosarul în care este bănuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

Fostul președinte se află sub control judiciar. La 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

La începutul lunii februarie, PA anunța că procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia CSJ a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia.

Prima ședință de judecată în dosarul fostului șef de stat Igor Dodon, în care se cercetează episodul filmat în iunie 2019, când a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, a avut loc luni, 17 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție. Dodon este apărat de trei avocați, iar acuzarea este asigurată de doi procurori. 

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția.

Igor Dodon spune că nu înțelege de ce este învinuit, dar se declară nevinovat. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept”. Reportaj de la ședința de judecată în dosarul „kuliok”

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.

Igor Dodon era bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.