Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul fostului deputat învinuit de…

Dosarul fostului deputat învinuit de trădare de Patrie, trimis în judecată

Iurie Bolboceanu

Dosarul fostului deputat Iurie Bolboceanu a fost trimis în judecată. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată cauza penală de acuzare a lui Iurie Bolboceanu în comiterea infracțiunii prevăzute de art.337 alin.(1) Cod penal, adică trădare de Patrie. Fostul deputat este reținut și se află în Penitenciarul nr.13.

Fostul deputat Bolboceanu este acuzat de faptul, că fiind racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, (GRU), ce constituie un serviciu de spionaj străin, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, urmărind un scop material, la însărcinarea acestora, a cules, precum și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor R. Moldova.

Menționăm că, la 17 martie 2017, Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce îi transmitea informații secrete lui Alexandr Grudin, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău informații.  Agentul străin, însă, a fost lăsat liber, deoarece convențiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofițerilor sub acoperire atașați misiunilor diplomatice. Ulterior, la 29 mai, cinci diplomați ruși au fost numiți persona non grata în R. Moldova. Printre cei cinci diplomați expulzați era și Alexandr Grudin

Informațiile furnizate de către învinuit constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernămînt, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor R. Moldova.

„În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-au stabilit elemente certe ale acțiunilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întîlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate”, susțin reprezentanții PCCOCS.

Dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracțiunii de care este acuzat, Iurie Bolboceanu riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Bolboceanu, 20 de ani în politică şi o despărţire cu acuzaţii de PDM

Iurie Bolboceanu va împlini anul acesta 58 de ani. El a cochetat cu politica de la proclamarea Independenţei R. Moldova încoace. A reprezentat PDM în alegeri încă în 1994, iar ulterior, după alegerile parlamentare din 2001, a ajuns deputat pe listele Blocului Electoral „Alianţa Braghiş”. În 2005, ajunge din nou în Parlament pe listele Blocului „Moldova Democrată”, iar în 2009 aderă la Partidul Social Democrat (PSD), candidând pe listele formaţiunii la alegerile parlamentare ordinare, după care, la alegerile parlamentare anticipate, nu mai accede în Parlament. Bolboceanu a părăsit PSD cu scandal, fiind exclus pentru „activitate ce a condus la subminarea autorităţii formaţiunii politice”. Iniţial, Bolboceanu, împreună cu un fost coleg, Dumitru Godoroja, l-a acuzat pe liderul de atunci al PSD, Dumitru Braghiş, că ar fi vrut să vândă partidul. În 2009, presa scria că Bolboceanu susţinea fuzionarea PSD cu PDM, condus atunci de Dumitru Diacov, idee care nu a fost susţinută de Braghiş.

La scurt timp după părăsirea PSD, Bolboceanu a revenit în PDM, iar în alegerile parlamentare din 2010 a fost al 13-lea în lista candidaţilor formaţiunii, condusă de Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc. Potrivit declaraţiilor sale cu privire la venituri şi proprietate din perioada în care era ales al poporului, Bolboceanu a fost şi membru PDM, făcând parte din Consiliul Naţional Politic al formaţiunii. În Legislativ, Bolboceanu a fost secretar al Comisiei parlamentare Cultură şi Mass-media. Ulterior, el a condus Comisia specială pentru verificarea averii membrilor Comisiei Naţionale de Integritate.

Citiți aici: CV-ul politic şi „afacerile” penale ale familiei ex-deputatului învinuit de trădare de Patrie