Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul ex-directorului SPPS Iaroslav Martin,…

Dosarul ex-directorului SPPS Iaroslav Martin, învinuit de fals în acte publice, a ajuns pe masa magistraților

Iaroslav Martin în uniforma de general ornată cu fire aurite; Foto: SPPS

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 27 iulie, că dosarul penal în privința fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Iaroslav Martin, despre care ZdG a scris anterior că și-a cusut la comandă uniforma de general ornată cu fire aurite, a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond.

„Investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal”, precizează PA.

Pe 13 iulie curent, procurorii i-au înaintat învinuirea ex-directorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat Iaroslav Martin, fiindu-i incriminată organizarea falsului în acte publice.

În februarie, Martin a fost trimis în judecată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit PA, el este bănuit că în perioada 2019-2020, pe când era șef al SPPS, a depășit atribuțiile de serviciu și a încheiat un contract cu un agent economic prin care a cumpărat insigne. Astfel, potrivit procurorilor, Martin ar fi prejudiciat SPPS cu 190 772 de lei. Detalii aici

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, după plecarea din funcție, Iaroslav Martin a acționat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special, inclusiv un costum de general cusut la comandă și ornat cu fire aurite. În cererea de chemare în judecată expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Iaroslav Martin solicită încasarea din contul SPPS a peste 66 de mii de lei, aici fiind incluse și cele 37,8 mii lei reținute de SPPS pentru obiectele vestimentare.

Pe 30 decembrie 2020, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al SPPS.