Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul corupției la eliberarea certificatelor…

Dosarul corupției la eliberarea certificatelor de vaccinare. O persoană a primit mandat de arest pentru 20 de zile, iar alte două – plasate sub control judiciar

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis miercuri, 10 noiembrie, mandat de arestare pentru 20 de zile pe numele unuia dintre cele trei persoane reținute în dosarul certificatelor de vaccinare. În privința celor două persoane instanța a aplicat măsura controlului judiciar.

La 8 noiembrie, trei persoane, vizate într-o schemă de corupție la eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID, au fost reținute de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, fiind cercetate pentru trafic de influență.

Persoanele au fost reținute în cadrul unui dosar complex ce vizează acțiuni de pretindere și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID. Potrivit CNA, cauza penală, inițiată pe trafic de influență, cuprinde zeci de episoade și a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție. Ca rezultat al acțiunilor operative, s-a stabilit că trei intermediari împreună cu angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare, fără imunizarea de facto și cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare.

Potrivit CNA, în fapt, intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a se vaccina, pe care îi direcționau la angajații medicali. Aceștia din urmă mimau imunizarea, distrugând vaccinurile contra COVID-19.

Datele anchetei arată că, sumele pretinse și primite variau între 4 mii și 6 mii de lei, pentru un certificat, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională.