Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarele celor 69 de candidați,…

Dosarele celor 69 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care au solicitat accederea în avocatură vor fi examinate astăzi

Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) se întrunește vineri, 4 februaire, în ședință pentru a examina dosarele celor 69 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care au solicitat accederea în avocatură.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Vadim Vieru, membru în Comisia de licențiere a UAM ne-a comunicat că ședința va avea loc prin videoconferință cu începere de la ora 12:00.

„Ședința va avea loc prin ZOOM, din considerente că există cazuri de infectare cu COVID la UAM. Vom examina dosarele și ulterior vom comunica cu privire la deciziile adoptate”, a declarat Vadim Vieru.

La 25 ianuarie Comisia nu s-a convocat în ședință din lipsă de cvorum.

O parte dintre candidații care vor să obțină licență de avocat sunt foști procurori care au gestionat dosare de rezonanță și care au fost vizați în articole ale ZdG. Toți cei 69 de candidați și-au depus dosarele pentru accederea în funcția de avocat înainte ca articolul 10 din Legea cu privire la avocatură, care le permitea acestora să ajungă avocați fără a susține examenul de admitere, să fie modificat.

Modificările operate, la 21 ianuarie, la articolul 10 din Legea cu privire la avocatură prevăd că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. 

Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, a menționat pentru ZdG că noile modificări operate vineri la Legea cu privire la avocatură sunt aplicabile și față de persoanele care au cerut admiterea în profesia de avocat în temeiul art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură până la intrarea în vigoare a noilor modificări, dacă o decizie pe marginea acestor cereri nu a fost luată până la intrarea în vigoare a prezentei legi.