Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi cetățeni ai Federației Ruse,…

Doi cetățeni ai Federației Ruse, trimiși pe banca acuzaților pentru prezentarea cu bună-știință a declaraţiilor mincinoase: au pretins că au fost deposedați de peste 46 de milioane de lei

Imagine-simbol

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 6 martie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a doi cetățeni ruși, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de prezentare cu bună-ştiinţă a declaraţiei mincinoase (art.312 alin. (2) lit. b) și c) din Codul penal).

Cauza penală a fost pornită în decembrie 2020, de către Procuratura Anticorupție, în baza unui denunț, ulterior fiind conexate și alte cauze penale, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție.

Potrivit probelor administrate, cei doi cetățeni ai Federației Ruse, au prezentat cu bună știință organului de urmărire penală, în calitate de martori, declarații mincinoase, în vederea obținerii unor foloase materiale, precum că, în calitatea lor de administratori și beneficiari ai unei companii ar fi fost deposedați ilegal de o creanța în valoare de peste 46 milioane de lei, fapte care nu corespundeau realității.

„Cei doi învinuiți s-au eschivat de organul de urmărire penală, finalizarea urmării penale fiind în lipsa acestora, iar pentru că se cunoștea locul aflării lor peste hotarele țării, le-a fost înaintată acuzarea prin comisie rogatorie, ordonanțele de punere sub învinuire aducându-li-se la cunoștință de către reprezentanții organelor competente ale Federației Ruse, cu prilejul executării cererii de asistență juridică internaționale înaintată de PA”, potrivit comunicatului.

Astfel, învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția de comiterea infracțiunii incriminate, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii de prezentare cu bună-ştiinţă a declaraţiei mincinoase, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 27 500 la 57 500 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Totodată, în vederea garantării executării pedepsei amenzii, a fost aplicat sechestru pe bunurile deținute în proprietate de către învinuiți, în valoare de aproximativ 120 000 de lei.

„Pe această cale, Procuratura Anticorupție își reiterează cu fermitate angajamentul asumat în lupta împotriva infracțiunilor care îi revin potrivit competențelor și în acest scop, reiterează că va face uz de orice mijloc legal avut la dispoziție, inclusiv instrumentul colaborării internaționale, utilitatea căruia a fost confirmată în acest caz de cooperarea eficientă cu autoritățile de resort ale Federației Ruse”, susțin reprezentanții PA.