Dodon spune că va propune un mecanism suplimentar de protecție pentru judecători și procurori: „Sunt tendințe de presiuni și intimidări”
Igor Dodon susține că a primit semnale precum că asupra factorilor de decizie implicați în investigarea și examinarea dosarelor de interes public și național există tendințe de presiuni și intimidări. În acest context, șeful statului declară că va propune un proiect cu scopul implementării unui mecanism de protecție a judecătorilor și procurorilor.
„Potrivit cadrului legal această categorie de funcționari, se află sub protecția statului. În caz de atentare la viața şi sănătatea acestora, amenințarea lor sub orice formă, statul va face uz de toate instrumentele oferite de lege pentru a asigura paza persoanelor, precum și a familiilor acestora, inclusiv garantarea dreptului acestora de a fi asigurați de către organele afacerilor interne cu mijloace de apărare”, scrie președintele pe pagina sa de Facebook.
Astfel, șeful statului menționează că a decis să propună un proiect de inițiativă legislativă, privind amendarea cadrului normativ, ce va permite implementarea unui mecanism suplimentar de asigurare a protecției de stat persoanelor implicate în procesul de investigare a dosarelor de interes național (judecătorilor, procurorilor, etc.,) atunci când există pericole iminente de atentare la viața și sănătatea lor în cadrul exercitării atribuțiilor de serviciu.
Totodată, Igor Dodon consideră judicioasă inițiativa Guvernului privind specializarea instanțelor judecătorești sau a completelor de judecată pe domeniul anticorupție, ceea ce, potrivit președintelui, va facilita procesul de combatere a fenomenului corupției.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.