Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un membru demisionar al…

DOC Un membru demisionar al CSM vrea să fie repus în funcție, la un an de la plecare. Parlamentul l-a înlocuit în CSM fără a-i aproba demisia

Ion Postu, care la 20 noiembrie 2019 și-a prezentat demisia din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari, solicită să fie repus în funcție. Acesta își motivează cererea prin faptul că Parlamentul nu i-a aprobat demisia până în prezent, asta deși în martie 2020 Legislativul a numit un alt profesor de drept titular în absența unui loc vacant.

La 20 noiembrie 2019 Ion Postu și-a depus demisia din calitatea de membru al CSM din rândul profesorilor de drept titulari. Vineri, 20 noiembrie curent, acesta a cerut CSM să dispună sistarea procedurii de ridicare a mandatului de membru al Consiliului din rândul profesorilor de drept titulari.

Postu își motivează solicitarea de a fi repus în funcție prin faptul că „ridicarea mandatului de membru al CSM ține de competența exclusivă a Parlamentului, competență care nu a fost exercitată”.

De menționat că în adresarea transmisă joi, 19 noiembrie, de membrii judecători ai CSM în adresa Curții Constituționale (CC) se precizează că demisia lui Ion Postu din funcția de membru din rândul profesorilor nu a fost aprobată de Parlament și că un alt profesor a fost numit în absența locului vacant.

Amintim că, la 17 martie 2020 Parlamentul a numit, patru noi membri ai CSM din partea profesorilor titulari de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Noii membri ai CSM au fost selectați în baza unui concurs public organizat de Comisia juridică, pentru numiri și imunități. În total, la concurs au fost depuse 18 dosare, dintre care 17 au fost admise la faza finală – interviul.

Încă de la începutul numirii, între membrii judecători și cei patru profesori titulari au existat mai multe nemulțumiri. La sfârșitul lunii septembrie curent, cei patru au remis și o declarație în care susțin că CSM nu este transparent atât în activitatea sa, cât și în procesul decizional.