Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un fost procuror prins…

DOC Un fost procuror prins cu mită a fost eliberat din penitenciar prin decizia CSJ

Fostul procuror Corneliu Gheras, condamnat de Curtea de Apel Bălți la 7 ani de închisoare cu executare și reținut în noiembrie 2019 din sala de judecată, a fost eliberat din arest, iar dosarul acestuia trimis la rejudecare. Gheras a fost reținut în martie 2017 după ce a pretins suma de 20 de mii de lei de la un bărbat cercetat penal pentru că ar fi sustras un telefon mobil. Acuzatorul de stat a fost reținut în flagrant după ce ar fi primit o ultimă tranșă, în valoare de 5 mii de lei. 

Prima instanță, Judecătoria Edineț, în decembrie 2017 l-a achitat, judecătorii ajungând la concluzia că „vina inculpatului în comiterea infracțiunii incriminate nu a fost confirmată și că fapta acestuia nu întruneşte elementele infracţiunii”. În noiembrie 2019, judecătorii Curții de Apel (CA) Bălți nu au fost însă de acord cu soluția adoptată, au casat sentința primei instanțe și l-au condamnat pe Corneliu Gheras la 7 ani de închisoare, amendă de 40 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în organele procuraturii pe un termen de 10 (zece) ani. Gheras urma să execute pedeapsa închisorii în penitenciar de tip închis. Decizia CA Bălți a fost executorie, astfel că Gheras a fost reținut chiar din sala de judecată. Acesta fapt a fost consemnat și într-un comunicat de presă remis de către Procuratura Generală în noiembrie 2019.

Citiți și: Fost procuror condamnat la 7 ani de închisoare, după ce a fost achitat de prima instanță: A fost reținut în sala de judecată

Între timp, în luna mai 2020, un complet de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au casat decizia CA Bălți, au dispus eliberarea lui Gheras din arest și au trimis dosarul la rejudecare, în aceeași instanță de apel, dar într-un alt complet de judecată. „La caz, se atestă că instanţa de fond şi de apel au comis erori de drept, ce nu permit preluarea concluziilor primei instanțe (sentința conținând o motivare contradictorie) sau a instanței de apel (soluția adoptată nu este motivată) și care nu pot fi înlăturate de instanța de recurs”, au constatat judecătorii de la CSJ.

La rejudecarea cauzei instanța de apel urmează să se conducă de prevederile Codului de procedură penală, care prevede procedura de rejudecare și limitele acesteia, să se pronunțe la modul cuvenit și în strictă conformitate cu prevederile legii procesual-penale asupra tuturor motivelor invocate în apel, să verifice și să aprecieze profund probele administrate și examinate în instanță în strictă conformitate cu cerințele legii, să le dea apreciere cuvenită cu argumentarea admisibilității sau inadmisibilității fiecărei probe examinate, să elucideze faptele importante pentru soluționarea justă și promptă a cauzei date, să cerceteze amănunțit aspectele învinuirii înaintate lui Gheras Corneliu, să analizeze la modul cuvenit prezența sau lipsa vinovăției acestuia în comiterea infracțiunii imputate, ținând cont de motivele expuse în prezenta decizie și de motivele invocate în recursurile declarate, iar ca urmare să pronunțe o hotărâre legală și întemeiată, care să corespundă prevederilor Codului de procedură penală”, au precizat judecătorii de la CSJ.

Corneliu Gheras a fost demis din funcţia de procuror de Edineţ prin hotărârea Colegiului de Disciplină și Etică (CDE) din 1 decembrie 2017. Colegiul şi-a întemeiat decizia prin faptul că procurorul ar fi încălcat normele etice şi legale, după ce a ajuns să fie urmărit penal pentru că ar fi primit 20 de mii de lei de la un bărbat care figura într-un dosar penal gestionat de acuzatorul de stat. Atunci, procurorul a predat benevol banii, iar în cadrul urmăririi penale şi-a recunoscut, parţial, vina. Ulterior însă, a atacat în instanță decizia CDE. În octombrie 2018 însă, CSJ i-a respins cererea, constatând că demiterea procurorului s-a produs cu respectarea legii.