Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un deputat cere CC…

DOC Un deputat cere CC să declare neconstituționale mai multe sintagme din Codul de procedură penală: Nu permit accesul la materialele urmăririi penale. Este iresponsabil să menținem această secretomanie

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco solicită Curții Constituționale (CC), printr-o sesizare depusă vineri, 7 august, să declare neconstituționale mai multe sintagme din Codul de procedură penală (CPP), menționând că apărarea și victimele infracțiunii ar trebui să aibă acces la toate materialele dosarului penal de durata urmării penale.

Parlamentarul susține că prevederile legale pe care le-a contestat nu permit accesul persoanelor afectate de infracțiuni și persoanelor acuzate la materialele urmăririi penale.

„Nu am contestat dreptul procurorilor de a ține anumite informații confidențiale, ci interdicția absolută și nelimitată în timp pentru victimă și apărare de a avea acces la materialele urmăririi penale. Legislația trebuie schimbată în spiritul standardelor Uniunii Europene, unde fiecare decizie a acuzării de a nu divulga anumite informații trebuie să fie motivată convingător, limitată în timp și susceptibilă controlului judecătoresc. Așa vom avea mai puține abuzuri ale procurorilor și o mai bună respectare a drepturilor omului”, consideră acesta.

„Abuzurile procurorilor au fost mereu ascunse sub celebrul „secret al urmăririi penale”. Chiar și în cazul investigațiilor vizând „7 aprilie”, „furtul miliardului” sau „spălătoria rusească”, procurorii au invocat mereu „secretul urmăririi penale” pentru a nu ne oferi nici cele mai mici detalii despre cum (nu) investighează dosarele! Nici cei acuzați în dosare la comandă nu se puteau apăra! Nicio țară democratică nu creează atâta secretomanie în jurul investigațiilor procurorilor. Sistemul din R. Moldova este o reminiscență a sistemului sovietic, în care procuratura era atotputernică, care nu putea fi monitorizată decât de partid și oricine trebuia să creadă procurorii pe cuvânt. Când încrederea în justiție este atât de joasă, este cel puțin iresponsabil din punct de vedere politic să menținem această secretomanie”, este părerea deputatului.