Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ședință importantă la CSM:…

DOC Ședință importantă la CSM: urmează să fie stabilite criteriile și procedura de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze, în cadrul ședinței de marți, 13 aprilie, mai multe subiecte importante, printre care și subiectul cu privire la stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC).

Includerea subiectului cu privire la stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională pe agenda ședinței CSM de mâine vine în contextul în care ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, care anterior a fost avocatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a formulat vineri, 9 aprilie, un demers către președinta interimară a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Luiza Gafton, prin care a solicitat urgentarea procedurii de numire a judecătorului în cadrul Curții Constituționale (CC). Prin demersul formulat, Nagacevschi a insistat ca CSM să se întrunească în ședință specială, până cel târziu la 14 aprilie, pentru a numi urgent un judecător la CC, mai exact cu o zi înainte ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la constatarea circumstanțelor privind dizolvarea Parlamentului.

Solicitarea lui Nagacevschi, care anterior, pe lângă calitatea de avocat al PSRM, a activat în calitate de consilier în cabinetul președintei socialiste a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a venit în contextul în care unul dintre candidații înregistrați în concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea Constituțională este deputatul socialist Vasile Bolea.

Un alt subiect care urmează să fie examinat în ședința CSM de marți este subiectul cu privire la demersul Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău referitor la desemnarea unui reprezentant al CSM în calitate de membru permanent al Comitetului de Supraveghere în cadrul Proiectului „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.

Tot în cadrul ședinței de marți, CSM va examina subiectul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 27/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința ex-judecătorului Mihai Murguleț de la Judecătoria Chișinău.

În total, pe agenda ședinței CSM de marți, 12 aprilie, sunt incluse 19 subiecte.