Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ministrul Justiției, fost avocat…

DOC Ministrul Justiției, fost avocat al PSRM, solicită CSM-ului să urgenteze numirea unui judecător la CC, până ca CC să se pronunțe cu privire la dizolvarea Parlamentului: socialistul Vasile Bolea – pe lista candidaților

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, care anterior a fost avocatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a formulat vineri, 9 aprilie, un demers către președinta interimară a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Luiza Gafton, prin care solicită urgentarea procedurii de numire a judecătorului în cadrul Curții Constituționale (CC). Nagacevschi insistă ca CSM să se întrunească în ședință specială, până cel târziu la 14 aprilie, pentru a numi urgent un judecător la CC, mai exact cu o zi înainte ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la constatarea circumstanțelor privind dizolvarea Parlamentului.

Solicitarea lui Nagacevschi, care anterior, pe lângă calitatea de avocat al PSRM, a activat în calitate de consilier în cabinetul președintei socialiste a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, vine în contextul în care unul dintre candidații înregistrați în concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea Constituțională este deputatul socialist Vasile Bolea.

Totodată, demersul ministrului în exercițiu vine cu șase zile înainte de ședința CC, care este programată pentru 15 aprilie, în cadrul căreia Înalta Curte urmează să examineze sesizarea președintei R. Moldova, Maia Sandu, pentru constatarea circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului R. Moldova de legislatura a X-a.

Prin demersul adresat conducerii CSM, Nagacevschi insistă ca CSM să se convoace în ședință specială până cel târziu la data de 14 aprilie, adică cu o zi înainte de ședința CC din 15 aprilie, pentru selectarea și numirea judecătorului la CC.

Vă aduc la cunoștință că am semnat un demers adresat CSM privind urgentarea procedurii de numire a judecătorului Curții Constituționale. Motivele sunt expuse în demers”, a scris Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

Alte 15 persoane, majoritatea care activează în domeniul justiției, și-au înaintat candidatura pentru postul vacant de judecător la Curtea Constituțională.

În concurs s-au mai înregistrat, printre alții, Ion Păduraru, fostul secretar general al aparatului președintelui Nicolae Timofti, juristul Teodor Cârnaț, judecătorul Gheorghe Balan, fost șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău, Victoria Iftodi, fosta ministră a Justiției sau actualul membru al CSM, Ion Crețu.

Vedeți, mai jos, lista integrală a celor 16 candidați.

ZdG a aflat despre faptul că Vasile Bolea urma să candideze la funcția de judecător la Curtea Constituțională la începutul lunii martie curent. Surse din justiție ne informau atunci că Vasile Bolea este promovat pe filieră politică de către PSRM. Maria Strulea, șefa Direcției cercetare și analiză de la Curtea Constituțională este o altă candidatura care se negocia pentru a fi promovată la Curte, conform acelorași surse.

Funcția de judecător la CC a rămas vacantă la 27 ianuarie 2020, după ce magistratul CC, Eduard Ababii, a decedat.