Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră/ Deputatul socialist Vasile…

Ultima oră Deputatul socialist Vasile Bolea vrea să devină judecător la Curtea Constituțională. Alte 15 persoane și-au înaintat candidatura pentru acest post vacant

Vasile Bolea, deputat pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova, și-a depus candidatura la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Alte 15 persoane, majoritatea care activează în domeniul justiției, și-au înaintat candidatura pentru postul vacant de judecător la Curtea Constituțională.

Vedeți, mai jos, cei 16 candidați înscriși în concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii a rămas vacantă după decesul magistratului Eduard Ababii.

În concurs s-au mai înregistrat, printre alții, Ion Păduraru, fostul secretar general al aparatului președintelui Nicolae Timofti, juristul Teodor Cârnaț, judecătorul Gheorghe Balan, fost șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău, Victoria Iftodi, fosta ministră a Justiției sau actualul membru al CSM, Ion Crețu.

Vedeți, mai jos, lista integrală a celor 16 candidați.

ZdG a aflat despre faptul că Vasile Bolea urma să candideze la funcția de judecător la Curtea Constituțională în urmă cu aproximativ două săptămâni. Surse din justiție ne informau atunci că Vasile Bolea este promovat pe filieră politică de către PSRM. Maria Strulea, șefa Direcției cercetare și analiză de la Curtea Constituțională este o altă candidatura care se negocia pentru a fi promovată la Curte, conform acelorași surse.

Vasile Bolea este jurist la PSRM, iar în ultimele luni a depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională, solicitând decizii în favoarea partidului pe care-l reprezintă.

Moldova Curată a scris anterior că Vasile Bolea a devenit deputat în decembrie 2014. Este președintele Comisiei juridică, numiri și imunități. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. 

Deputatul a ocupat anterior postul de șef al departamentul juridic al fundației de binefacere „Soluția”, fondată de Igor Dodon în septembrie 2011. Este membru al Consiliului republican al PSRM. A absolvit Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, Facultatatea de Drept, specialitatea drept economic. Tot acolo și-a luat diploma de master. Din 2017 are licență de avocat.

Vasile Bolea este deputatul care a promovat o știre falsă difuzată de mass-media precum că dacă  Maia Sandu ajungea președinte în anul 2016, avea să aducă în R. Moldova 30 de mii de sirieni. El a făcut declarații despre asta la TV8.