Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul șef-adjunct al secției…

DOC Fostul șef-adjunct al secției pașapoarte Varnița, vizat într-o anchetă a ZdG, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și amendat cu 110 mii de lei pentru corupere activă

Aurel Cuconescu-Palii, fostul șef-adjunct al secției pașapoarte Varnița, vizat într-o anchetă a Ziarului de Gardă, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pe un termen de probațiune de doi ani de magistrații Judecătoriei Anenii Noi pentru corupere activă. Judecătorii i-au aplicat acestuia și o amendă în mărime de 2200 unități convenționale, echivalentul a 110 mii de lei.

Sentința Judecătoriei Anenii Noi, sediul Central, a fost pronunțată joi, 16 martie. Conform documentului, executarea pedepsei cu închisoarea aplicată lui Aurel Cuconescu-Palii se suspendă condiţionat pe un termen de probațiune de doi ani, cu „obligarea condamnatului să nu-şi schimbe domiciliul fără acordul organului competent”.

„(…) Deși inculpatul nu și-a recunoscut vina, vinovăția acestuia este dovedită şi prin probele administrate în cauză, astfel, instanța conchide că, învinuirea imputată inculpatului și-a găsit confirmare în ședința de judecată, fapt care se dovedește și prin actele cauzei (…).

(…) Astfel, instanța consideră că scopul pedepsei penale va fi atins fără privarea de libertate a inculpatului Cuconescu-Palii Aurel, aplicând în privinţa acestuia prevederile art. 90 Cod penal, ca urmare executarea pedepsei urmând a fi suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de 2 ani, or inculpatul anterior nu a fost judecat, are doi copii minori la întreținere.

În luna ianuarie 2022, Ziarul de Gardă a realizat o anchetă despre funcționarii publici din Varnița, care se ocupă de perfectarea și eliberarea actelor de identitate, în special pentru persoanele din stânga Nistrului. Deși au fost vizați în mai multe dosare penale, acești funcționari au reușit, de fiecare dată, să evite o pedeapsă penală. În articolul „Instanța consătenilor: Schemele de la Varnița în „lupta” cu justiția”, publicat pe 21 ianuarie 2022, ZdG a relatat despre mai multe legături dintre persoanele implicate în acest dosar, examinat de o magistrată din aceeași localitate cu inculpații. După jumătate de an în care ZdG a continuat să urmărească cazul, au apărut primele repercusiuni în acest proces: magistrata a fost recuzată, iar unul dintre inculpați, aflat la acea oră într-o funcție publică, a demisionat. 

Șeful adjunct al SEAI Bender a demisionat, după ancheta ZdG

În 22 aprilie 2019, Procuratura Anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au luat cu asalt SSC Varnița. În urma perchezițiilor, au fost reținute cinci persoane: șefa instituției, un subaltern, doi intermediari și o persoană care și-a recunoscut vina. Aceștia ar fi implementat o schemă de extorcare a mijloacelor financiare de la persoane din stânga Nistrului, în schimbul perfectării actelor moldovenești. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală, organele de drept anunțau că au fost depistate și ridicate mijloace bănești și alte probe cu privire la faptele investigate. Bănuiții au fost plasați în arest preventiv, iar șefa instituției a fost suspendată din funcție, dar a revenit în „fotoliu”, între timp. Aurel Cuconescu-Palii, la acea oră șef adjunct al Secției de Eliberare a Actelor de Identitate și Evidența Populației (SEAI), din Bender, cu sediul în Varnița, este unul dintre cei patru inculpați, în dosarul pornit în 22 aprilie 2019. Cuconescu-Palii ar fi avut rol de intermediar în schema de corupție deconspirată de către procurorii și ofițeri SIS.

În martie 2019, Aurel Cuconescu-Palii, aflându-se în sediul Serviciului Stare Civilă, știind cu certitudine că biroul șefei, Angela Palii, o altă inculpată în acest dosar, care, totodată, este mama lui, era liber, pentru că aceasta era plecată în concediu, a invitat în interior o altă funcționară a instituției, căreia i-a prezentat spre perfectare acte de stare civilă după seturi de documente, în lipsa persoanelor solicitante, fără înscriere prealabilă, și i-a oferit acesteia bani ce nu i se cuvin, mai exact bancnote de dolari SUA, se arată în informațiile din dosarul penal, publicate într-o sesizare depusă la Curtea Constituțională de către avocatul acestuia, prin care se solicita declararea neconstituționalității unei sintagme din Codul de Procedură Penală, respinsă ulterior ca inadmisibilă.

La câteva zile după publicarea anchetei ZdG, în care a fost vizat, Aurel Cuconescu-Palii a plecat din funcția de șef adjunct al SEAI Bender. Ulterior, „în legătură cu modificările operate în statele de personal”, acesta a activat în funcţia de specialist superior, în aceeași instituție. În 15 iunie 2022,  Aurel Cuconescu-Palii a demisionat din funcție, din proprie dorință, ne-a informat atunci serviciul de comunicare al Agenției Servicii Publice (ASP).