Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) Expert constituțional despre modificarea…

(DOC) Expert constituțional despre modificarea care prevede ca CC să aibă mai mult de șase judecători, iar mandatul acestora să fie prelungit până la nouă ani

Recent, Guvernul a discutat un proiect de modificare a Constituției care prevede că numărul judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC) să nu mai fie de șase, cum e acum, ci șapte, iar mandatul lor să fie extins cu trei ani, adică de la șase la nouă ani.

const

În Nota informativă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova se menționează că „practica demonstrează că numărul judecătorilor constituționali trebuie să fie impar în vederea excluderii blocajelor în procesul decizional”.

„În ceea ce privește durata mandatului și numărul de mandate pe care le poate deține o persoană, din analiza dreptului comparat reținem că în majoritatea statelor reglementările constituționale sunt caracterizate printr-o trăsătură esențială. Pe de o parte, se evidențiază faptul că în cele mai multe cazuri mandatul unui judecător este de lungă durată, de regulă 9 ani sau mai mulți ani (de ex. România (9 ani), Lituania (9 ani), Serbia (9 ani),Germania (12 ani), Croația (8 ani)). Pe de altă parte, se observă că un judecător nu poate fi numit decât pentru un singur mandat„, se precizează în aceeași Notă.

Proiectul a ridicat mai mult semne de întrebare, mai ales luând în calcul faptul că există posibilitatea ca mandatul actualilor judecători să fie prelungit.

„Dacă va fi introdusă în vigoare această lege, adoptată de Parlament cu două treimi de voturi a deputaților aleși, adică undeva 67-68 de deputați care azi nu sunt în Parlament, să admitem că va fi adoptată, depinde când va fi adoptată. Să subliniem că până la expirarea împuternicirilor a cinci judecători, că expiră în 2017 la toți, numai al șaselea mai are încă aproape șase de activitate. Dacă va introdusă Legea privind modificarea Constituției în privința judecătorilor, ea se va aplica în privința celor cărora n-a expirat mandatul, și atunci mandatul va fi prelungit până la nouă ani. Asta e știut. Când va fi adoptată legea, atunci putem să discutăm. Dacă va fi adoptată mai înainte, știți care e ordinea – proiectul de modificare a Constituției se prezintă în Parlament cu votul nu mai puțin de patru judecători a CC și poate fi examinat după intrarea proiectului în Parlament numai după 6 luni de zile și poate fi examinat pe parcursul unui an de zile din momentul intrării proiectului cu avizul CC în Parlament. Mai târziu, se socoate deja că proiectul este nul. De aceea, putem expune diferite variante, dar totul depinde de momentul în care va fi adoptată această modificare”, a precizat expertul constituțional, Victor Pușcaș.