Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Detalii despre suspendarea dosarului…

DOC Detalii despre suspendarea dosarului lui Ilan Șor. Avocații acestuia promit o conferință de presă „foarte mare” în care vor prezenta fapte legate de furtul miliardului

Curtea de Apel Cahul a suspendat examinarea dosarului lui Ilan Șor începând cu ziua de luni, 21 decembrie. Suspendarea este valabilă până la pronunțarea Curții Constituționale (CC) asupra excepției de neconstituționalitate, înaintată de către avocații acestuia, Curtea de Apel Cahul urmând să sesizeze CC. De partea cealaltă, avocații lui Șor promit „peste vreo două săptămâni” o conferință de presă „foarte mare” în care vor prezenta „documente și fapte legate de furul miliardului” de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc.

Luni la Curtea de Apel Cahul urma să aibă loc o nouă ședință de judecată în dosarul Șor. Acesta însă a fost amânată, examinarea dosarului fiind suspendată.

Președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, a precizat pentru ZdG că în debutul ședinței de judecată din 21 decembrie privind examinarea cererii de recuzare a completului de judecători – Vitalie Movilă, Evghenii Dvurecenschii și Nina Veleva, avocații lui Ilan Șor, Aureliu Colenco și Denis Calaida, au depus cerere privind sesizarea Curții Constituționale cu excepție de neconstituționalitate, a prevederilor art. 35 alin. (2) din Codul de procedură penală al R. Moldova, cu suspendarea examinării cauzei penale până la pronunțarea Curții Constituționale asupra fondului acestei sesizări.

Completul de judecători Galina Vavrin, Tudor Berdilă și Ion Dănăilă a admis cererea privind sesizarea CC cu excepția de neconstituționalitate, cu expedierea sesizării către CC și a suspendat procedura de examinare a cererii de recuzare, depusă de avocații lui Ilan Șor, până la soluționarea sesizării de către Curtea Constituțională.

Potrivit președintelui CA Cahul, în prezent sunt efectuate lucrări de secretariat pentru ca în cel mai scurt timp sesizarea și materialele relevante să fie prezentate Curții Constituționale.

Aureliu Colenco, unul din avocații lui Ilan Șor, a spus pentru ZdG că „peste vreo două săptămâni vom face o conferință de presă foarte mare cu prezentarea tuturor documentelor și faptelor care sunt legate de furtul miliardului”.

Marți, 22 decembrie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au amânat examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Ilan Șor și care este și raportor în acest dosar.

Decizia de amânare a venit după ce membri ai CSM au solicitat ca magistrata să prezinte un raport în legătură cu dosarul lui Ilan Șor, pe care îl examinează la Curtea de Apel Cahul.

În noiembrie curent, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM).

Nina Veleva activează de mai mult de zece ani în sistem, fiind judecătoare la instanța de apel Cahul din 2015.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

La 12 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmând a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată.

Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.